Tempeh a jeho srovnání s dalšími náhražkami masa

Tempeh

Tempeh je velmi známý především vegetariánům a veganům, kteří jej používají jako zdroj bílkovin, namísto masa. I když mezi ně nepatříte, není to důvod, proč si čas od času dopřát něco trochu jiného. Tempeh vzniká z uvařených a mírně fermentovaných sójových bobů. Fermentace je důležitá pro snadnější trávení výrobku, zejména škrobů obsažených v něm. Po provedení procesu fermentace se z hmoty vytvoří větší blok, který se pak ukrajuje, nebo jen placka podobná té, kterou dáváme do hamburgerů.

Vaření s tempehem

Tempeh můžete sníst hned jen tak. Aby byl ale chutnější a lépe absorboval omáčky a použitá koření, je dobré jej před konzumací změkčit. To se dělá tak, že se tempeh na 10 minut podusí nebo se vaří v páře. Jeho chuť je neutrální, takže jej můžeme zakomponovat do téměř jakéhokoli jídla (jeho chuť se ale popisuje jako lehce pikantní, přirovnává se k houbám nebo oříškům) – strouhaný místo mletého masa nebo třeba sýru, můžeme jej vařit, smažit (v různých těstíčkách, jako je třeba tempura), grilovat i péct.

Smažený tempeh

Foto: Pixabay

Tempeh a tofu

Tofu je nejznámějším sójovým výrobkem na světě. Má zcela neutrální chuť, což je první rozdíl, kterým se liší od tempehu. Tempeh je sám o sobě je lehce pikantní. Dalším rozdílem je struktura jednotlivých výrobků: tofu je měkké a má jednolitou strukturu, kdežto tempeh ukazuje jednotlivá zrníčka sóji, která jsou spojena bílou probiotickou plísní (která je zdraví prospěšná). Tempeh je spíše tvrdý a nedrolí se tak snadno. Jak tempeh, tak i tofu velmi dobře absorbují chutě omáček i marinád.

Tempeh a seitan

Seitan je další poměrně známou a často používanou složkou ve veganských a vegetariánských pokrmech. Na rozdíl od tempehu nebo i tofu se však nejedná o bezlepkový výrobek. Seitan je v podstatě vyroben z pšeničné mouky, proto se mu také někdy říká „pšeničné maso“. Jde o speciální zpracování lepku. Sám o sobě má seitan neutrální chuť, při výrobě se ale do něj často zapracovává koření, takže můžeme najít seitan několika různých chutí. Také seitan má jednolitou strukturu.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/what-is-tempeh-3376821

Foto: Pixabay