Teplá zmrzlina, barvení červenou řepou a další zajímavosti
Milujete zmrzlinu? Aby ne, vždyť v létě existuje jen málo takových skvělých osvěžení. Možná je vám jedno, jakou zmrzku si vlastně dáte. Mnozí lidé ovšem milují tu svou a nedají na ni dopustit. Češi jsou z hlediska výběru příchuti zmrzliny velmi konzervativní a nejčastěji vsázejí na vanilkovou. Hodně oblíbená je také čokoládová a pomyslný bronz bere jahodová. Jen velmi pomalu přechází ke zmrzlinám s velkým obsahem ovoce, případně je zmrzlině tvarohové či jogurtové. Zmrzlina je sama o sobě hodně zajímavá, a tak se na některé perličky podíváme podrobněji.
Přírodní barviva v hlavní roli
Kvalitní zmrzlina se vyznačuje jakostními surovinami, jež jsou na její výrobu používána. To se samozřejmě týká i barviva. Tak například červená barva vzniká díky červené řepě. Toto barvivo je poměrně silné. Ostatně mnohdy stačí červenou řepu vzít jen do rukou a vidíte, co dokáže nadělat za spoušť. Zelená vzniká působením chlorofylu a třeba z takových borůvek či mořských řas máme krásnou modrou barvu.
Zmrzlina: Zdroj obrázku Pixabay.com
Znáte teplou zmrzlinu?
Mohlo by se zdát, že pojem teplá zmrzlina je poměrně nereálný, nicméně být tomu tak vždy nemusí. Zmrzlináři je takto označována zmrzlina, která se po vytažení z mrazáku nechává po určitou dobu rozmrazit a servíruje se až poté. Chutná opravdu zajímavě. Je třeba ale sníst vše, co si rozmrazíte, opětovné mražení zmrzliny vede k porušení vazby mezi tukem a vodou. Vznikají pak krystalky. Ostatně teplá zmrzlina vznikne již při výrobě.
Zmrzlina: Zdroj obrázku Pixabay.com
Největší prodejnost mají impulzní balení
Přesně tak, nejvíce se prodávají balení zmrzliny určená k rychlé konzumaci. Typické jsou v tomto ohledu hlavně zmrzliny na špejli a kornouty. Velmi oblíbená je také tradiční ruská zmrzlina.
Zmrzlina: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.