Teriyaki omáčka: snoubí čtyři chutě. Z čeho se vyrábí a jak ji můžete použít
Omáčka označená jako teriyaki, je známá především v asijské kuchyni. Můžete ji ale používat i v naší kuchyni, protože na rozdíl od některých jiných asijských pochutin, je tato velmi oblíbená. Nabízí příjemnou sladkou chuť, která může doplnit spoustu vašich pokrmů. Využijete ji především k masitým a zeleninovým pokrmům. Na omáčce si velmi pochutnáte také ve spojení s rybami. Vzhledem k příjemné chuti omáčky jsme se do ní zamilovali také u nás, a proto ji dnes můžete koupit v mnohých obchodech.
Omáčku teriyaki si můžete připravit i doma
Omáčka teriyaki není v podstatě nic jiného, než spojení sójové omáčky a sladidla, jako je třtinový cukr, med nebo javorový sirup. Do toho se přidá kapka saké (mirinu) nebo rýžový ocet, který zase srazí sladkost omáčky. Pro další chuťový profil můžete přidat zázvor nebo trochu česneku. Pro dosažení správné hustoty sáhněte po vodě a kukuřičné mouce. Získat byste měli chuť, která je pro teriyaki typická.
Směs sladkého, slaného, pikantního a slaného
To jsou slova, která přesně popisují teriyaki omáčku. Sladkost získáte z cukru, medu nebo jiného sirupu. Pikantní chuť přidáte právě díky zázvoru nebo česneku, při jejich přidávání ale buďte opatrní a přidávejte je postupně. Neměly by převažovat. Slanou chuť dodáte použitím sójové omáčky a kyselost díky rýžovému octu. Nesnažte se ho nahradit klasickým kuchyňským octem – nefungovalo by to.
Teriyaki v kuchyni
Slovo „teri“ je označením pro lesk, „yaki“ je japonským výrazem, který znamená vaření. Omáčku můžete použít tak, jak chcete. Povoleno je vše. Nejvíce si ji užijete v grilovacích sezónách, protože dokáže skvěle ochutit všechna grilovaná jídla – od masy, ryb až po zeleninu. Můžete v ní marinovat tofu nebo klidně maso ještě před grilováním. Skvěle se hodí ke všemu restovanému, k nudlím nebo také jako zálivka na salát. Využijte ji také při pečení, zejména u kuřecího masa budete nejvíce spokojeni.
Namíchejte si svou vlastní omáčku
Do určité míry můžete napodobit teriyaki omáčku doma. Budete potřebovat sójovou omáčku, kterou osladíte (ideálně medem) a můžete přidat i špetku zázvoru. Chcete-li zahustit, použijte škrob nebo kukuřičnou mouku. Místo teriyaki můžete použít ústřicovou omáčku nebo hoisin, pokud ji doma máte. U hoisin si dejte pozor na to, že tato omáčka je slaná. Zde je recept na domácí teriyaki omáčku:
- 350 ml vody,
- 5 lžic třtinového cukru (nebo 2 lžíce medu či javorového sirupu),
- 70 ml sójové omáčky,
- 1 stroužek česneku nastrouhaný najemno,
- 4 cm dlouhý kousek zázvoru, nastrouhaného najemno,¨
- 1 lžíce kukuřičné mouky,
- 1 lžíce mirinu.
Vodu s cukrem, sójovou omáčkou, cukrem, česnekem a zázvorem. Přiveďte k varu a pravidelně míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté pokračujte ve vaření, dokud nedosáhnete hustější konzistence. Kukuřičnou mouku smíchejte se lžící vody a prošlehejte do omáčky. Nakonec přidejte mirin nebo rýžový ocet. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Nalijte do sklenice a nechte vychladnout při pokojové teplotě.
Zdroje info:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0309174016304090
Foto: Unsplash