Trans mastné kyseliny v potravinách: víte, o čem je řeč?
Trans mastné kyseliny jsou pojem, který slýcháme poměrně často. Spousta lidí ale neví, o co se přesně jedná. Vědecky řečeno jsou to nenasycené mastné kyseliny, které mají dvojnou vazbu mezi molekulami uhlíku v trans uspořádání. Díky této vazbě je u tuku zvýšen bod tání, což je důvod, proč má pevné skupenství. Trans mastné kyseliny se díky spoustě studií považují za nejškodlivější typ mastných kyselin.
Trans mastné kyseliny a zdravotní rizika
Zvyšuje například riziko kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho pravidelná konzumace těchto tuků zvyšuje pravděpodobnost diabetu druhého typu a inzulínové rezistence. Kromě toho může způsobit také vyšší riziko některých typů rakoviny, například rakoviny prostaty. Příjem trans mastných kyselin by tak měl být co nejnižší, ideálně méně než 1 % všech kalorií, které ve stravě přijmeme.
Foto: Pixabay
Máslo
Máslo obsahuje vysoké množství vitaminu A, betakarotenu a pak už méně vitamínu D a E. Obsahuje také (bohužel) trans mastné kyseliny. Podle vědců tvoří něco mezi 2 až 3 % celkového složení mastných kyselin. Obsah TFA v mléčných výrobcích přežvýkavců je proměnlivý a závisí na druhu krmiva, které je jim poskytováno. Pokud jste zastánci másla, pamatujte, že byste ho měli konzumovat s mírou.
Margarín
Měkký margarín obsahuje podobné vitamíny, jako máslo. Jsou to vitamín A, betakaroten a vitamín E. Výrobci často do margarínu přidávají také vitamín D, který přispívá k lepší absorpci vápníku. Množství trans mastných kyselin je v tomto případě 0,5 až 1,11 %. Po margarínu by měli sáhnout zejména osoby, které trpí kardiovaskulárními chorobami (nebo je u nich zvýšená pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění).
Máslo nebo margarín?
I když je trans mastných kyselin obsaženo méně v margarínu, staré dobré máslo má stále ještě spoustu odpůrců. Pokud to s těmito tuky nepřeháníte a jíte je v omezeném množství, pak je vcelku jedno, pro co se nakonec rozhodnete. Můžete se rozhodovat podle toho, co vám lépe chutná.
Zdroje info:
https://dietetycy.org.pl/kwasy-tluszczowe-trans-masle-margarynie/
https://zena.aktualne.cz/zdravi/souboj-maslo-versus-margarin-kdo-s-koho/r~i:article:715664/
Foto: Pixabay