Trápí vás únava po jídle? Víme, čím to je!
Jestliže vás po odpoledním jídle zmáhá spánek, můžete si dát „dvacet“. Ale ne v případě, že jste v práci. To pak musíte se svou únavou bojovat – a ještě se snažit ze sebe dostat to nejlepší. Únava po jídle můžete být způsobena několika faktory. A ano, hádáte správně, všechny tyto faktory budou souviset s tím, co jste měli na oběd. Pokud chcete být i po jídle svěží, čtěte dál!
Únava po jídle je způsobena tučným jídlem
Složení našeho jídla je důležité nejenom pro dosažení zdravé životosprávy, ale také kvůli únavě. Tuky patří mezi složky, které tělo tráví nejdéle. Pokud jsme si dopřáli jídlo složené hlavně z tuků, naše tělo bude potřebovat spoustu energie pro to, aby pokrm zpracovalo. Pokud po obědě chceme něco udělat, měli bychom si dopřát lehčí jídla. Složena by měla být z minimálního množství tuků, obsahovat by měla nějakou tu bílkovinu ve formě libového masa a také sacharidovou přílohu, jako je rýže, těstoviny, brambory nebo luštěniny. Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na zeleninu, která by měla tvořit až polovinu vašeho talíře.
Foto: Pixabay
Za útlum mohou také velké porce
Velké porce jsou náročnější na trávení. Tělo bude potřebovat více kyslíku na jeho zpracování. Kyslík je doručován prostřednictvím krevních cév. Avšak tato krev se pak nemusí dostávat do mozku. Odborníci si ale tento fakt vysvětlují ještě jinak. Po jídle se aktivuje určitá část nervového systému, která tělu napovídá, že je čas pro uvolnění a relaxaci. Jednoduchým řešením je zmenšit velikost porce. Je lepší jíst pravidelně jednou za tři až čtyři hodiny, než si dopřát jedno velké jídlo v poledne.
Příliš mnoho sacharidů může být dalším viníkem
Sacharidy sice tráví naše tělo nejrychleji (na rozdíl od tuků), avšak díky nim se produkuje více inzulinu. Tento hormon má za úkol snížení hladiny krevního cukru. Pokud tedy sníte hodně sacharidů, uvolní se také spousta inzulinu. To vede k poklesu glykémie, což má zase za následek únavu a také hlad. Proto bychom naše jídlo měli skládat podle základ vyváženého jídelníčku. Kopa špaget rozhodně není dobrý nápad.
Také sladké jídlo jako hlavní chod není vhodné
Buchtičky se šodó, rýžový nákyp nebo klasické české buchty jsou dobrota. Pokud ale chceme po obědě ještě pracovat, měli bychom se jich raději vzdát. Tato jídla totiž obsahují taktéž vysoké množství sacharidů, což způsobuje problém uvedený v předchozím odstavci. Navíc neobsahují téměř žádnou vlákninu ani bílkoviny. Brzy po nich budete mít hlad.
Zdroje info:
https://aktin.cz/jak-se-vyhnout-utlumu-po-jidle-dejte-si-pozor-na-techto-6-potravin
https://www.prevention.com/health/sleep-energy/a36689062/tired-after-eating/
Foto: Pixabay