Třešně a višně: ovoce nabité vitamínem C

Třešně

Kromě vitamínu C je zapotřebí zmínit taktéž antioxidační aktivitu tohoto letního ovoce. Jak třešně, tak i višně mohou účinně bojovat proti potenciálně škodlivým volným radikálům v těle. Díky tomu nám mohou pomoci odvrátit různá chronická onemocnění. Nejlepší je samozřejmě ovoce čerstvé, nicméně dobrou kvalitu si zachovává i po zamrazení. Horší už to je s marmeládami a kompoty, kdy tepelnou úpravou dochází ke ztrátě cenných živin.

Letní ovoce

Třešně a višně jsou nejdostupnější právě v létě, kdy jsou u nás v sezóně. Ideální jsou pro přípravu buchet a koláčů, slouží ale také jako ozdoba různých dezertů. Kromě toho, když taková třešeň kvete, je to krásná podívaná. Toto malé kulaté, tmavě červené ovoce je ale zdrojem cenných vitamínů a živin. Ze všech jmenujme vitamín C, který je pro fungování lidského těla naprosto nezbytný. Jaké přínosy můžete očekávat díky pravidelné konzumaci třešní a višní?

Třešně

Foto: Pixabay

Důležitý vitamín C

Vitamín C patří mezi antioxidanty, které našemu tělu pomáhají vypořádat se s volnými radikály v těle. Právě ty mohou být příčinou různých onemocnění, ať již mluvíme o těch sezónních, tak také chronických. Vitamín C také posiluje imunitní funkci těla. Dále nás chrání před důsledky dlouhého slunečního záření. Zabraňuje dehydrataci těla a udržuje rovnováhu vody v těle.

Zdrojem vlákniny

Toto ovoce obsahuje také spoustu vlákniny, která je tolik důležitá pro zdravé fungování trávicí soustavy. Prospěšná je také při hubnutí či regulaci cukru v krvi. Vláknina zajišťuje správné vyměšování. Pravdou ale je, že jí většina lidí používá v menším množství, než je potřeba.

Snižování cholesterolu

Vzhledem k obsahu fytosterolů dochází k přirozenému snižování „špatného“ cholesterolu, který je příčinou onemocnění kardiovaskulárního systému.

Zdroj: https://www.exquis.ro/fructele-incarcate-cu-vitamina-c-care-ne-protejeaza-de-boli-si-scad-colesterolul/

Foto: Pixabay