Tři mýty o zdravé stravě. Co nám škodí a co ne?
Ohledně zdravé stravy, ale i nezdravosti některých potravin panuje mnoho mýtů. Podíváme se dnes na tři. Jak je to s alkoholem? Je jeho konzumace zdraví prospěšná? A co solení? Je přílišné solení nebezpečné, protože se nám soli v těle zadržují? Poté se také podíváme na „tučná“ smažená jídla. Vše vás bude zajisté zajímat. Jdeme na to.
Jediný zdravý alkohol? Sklenka červeného!
Alkohol není zdravý a pokud ano, jedná se jen o střídmou jednu sklenku červeného vína, které je pro nás vlastně blahodárné. Takto lze parafrázovat častý mýtus. Jak tomu tedy opravdu je? Je červené víno opravdu jediným prospěšným alkoholem? Není tomu tak. Pivo, víno ale i tvrdý alkohol mají stejné zdravotní výhody pro tělo. Antioxidanty, které se objevují ve víně, mohou chránit před srdečními chorobami. Dlouho se myslelo, že může jít jen o tyto antioxidanty v červeném víně. Ukazuje se však, že tyto účinky má každý alkohol, jelikož ethanol zvyšuje ochranu takzvaného dobrého cholesterolu, který nám před srdečními chorobami pomáhá. Závěrem tedy musíme uznat, že jakýkoli alkohol, pije-li se s mírou, je prospěšný úplně stejně. Nejde jen o výhodu červeného vína.
Solení a důsledek – zvyšování hladiny sodíku v těle
Říká se, že solení vroucí vody, ve které potraviny vaříme a připravujeme, má za následek zvyšování hladiny sodíku v těle a obecně jde o neprospěšnou věc pro vaše tělo i zdraví. Je pravdou, že solení není dobré pro zdraví, zejména u lidí s vysokým krevním tlakem. Osolení vody, ve které připravujeme potraviny, však není žádným hříchem v neprospěch našeho zdraví. Naopak sůl zamezí vyluhování živin ze zeleniny ve vodě, a tak urychluje proces vaření. Zelenina vařena v osolené vodě tak má v sobě více živin. Množství soli absorbované v takovém případě do zeleniny, ale i do jiných potravin, je zanedbatelné.
Smažené jídlo
Smažené jídlo je nezdravé a tučné. Jde o obecně rozšířenou pravdu, avšak je vážně pravdou? Některé smažené pokrmy mohou být i zdravé! Pokud smažíme jídlo v horkém oleji a pokud smažíte správně, uvnitř jídla se vaří vlhkost, poté se tlačí na povrch. Při odcházení vlhkosti se vytvoří bariéra, která zamezí vniknutí oleje do jídla. Ono malé množství vstřebané do potraviny pak vytváří krustu. Pokud tedy smažíte správně, tedy asi při teplotě 190 °C, může být takto vámi připravené jídlo zdravé a nemusí být ani tučné. Navíc dobré je nechat okapat olej na povrchu na papírovém ubrousku, který vsákne olej.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.