Upečte si sami zdravý chléb plný živin a chuti

Chcete začít péct chléb doma, ale nevíte, jak na to? Kvalitní suroviny jsou základem pro to, aby byl váš chléb opravdu zdravý. Základním krokem je nahrazení bílé mouky celozrnnou. Můžete také použít hotové ohřívací směsi. Vyzkoušejte náš semínkový chléb nebo luštěninový.

Proč se vyplatí dělat si chléb sami?

Je to stejné jako při přípravě jiných domácích jídel – máte dokonalý přehled o surovinách. Víte, jakou kvalitu mají suroviny a v případě, a máte jistotu, že splňují vaše požadavky. Navíc čerstvý chléb chutná lépe. V případě, že užíváte domácí pekárnu, budete ji moci nastavit tak, abyste si čerstvý chléb mohli dát rovnou k snídani.

Využívejte kvalitní přísady

Tradiční volbou je pšeničná mouka, která zajistí měkkou strukturu a křupavou kůrku. Skvělou volbou je špaldová mouka – jedná se o produkt ekologického zemědělství a není chemicky ošetřována. V případě, že máte rádi hutný, matný chléb, sáhněte po žitné mouce.

Domácí speciální chléb

Do chlebové směsi se přidává droždí. Budete ho moci nahradit vegetariánským droždím. Nebo zkuste semínkový chléb, který je bez droždí, mouky a lepku. Do několika druhů chlebového těsta se přidává tuk, v takovém případě zvolte alternativu s rostlinným olejem.

Foto: Pixabay

Tipy na přípravu domácího chleba

  • Pečlivě odvažte přísady. V případě, že používáte předem připravené směsi, řiďte se návodem.
  • Dbejte na to, aby těsto nebylo ani příliš malé, ani příliš vykynuté, jinak nezískáte nadýchaný bochník chleba. To, že je těsto správně vykynuté, poznáte tak, že do něj prstem uděláte značku, která se pomalu vrací.
  • Těsto zpracovávejte tak dlouho, dokud nebude pružné a nepřestane se lepit na prsty.
  • Při přípravě neotvírejte troubu po dobu alespoň 20 minut, zhoršili byste tím proces pečení.
  • Nepoužívejte mnoho droždí nebo vody do těsta.
  • Dobře upečený chleba poznáte podle dutého zvuku po poklepání na spodní stranu chleba.
  • Po přípravě nechte chléb vychladnout, jinak se vám bude lepit na nůž.

Zdroje info: atranet.cz, upecsichleba.cz

Náhledové foto: Pixabay