V téhle zelenině najdete nejvíce vitamínu C pro podporu imunity

Jak podpořit imunitní systém? Základem je kvalitní a vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály. A toho nejlépe dosáhnete ve chvíli, kdy váš jídelníček bude obsahovat dostatek ovoce a zeleniny. Takže, v jakých druzích zeleniny najdete nejvíce vitamínu C?

Paprika

Papriky jsou hotovou studnicí vitamínu C. Ve 100 gramech této zeleniny najdete více než 140 % doporučené denní dávky vitamínu C. Stačí si tak každý den nakrájet jako zeleninovou přílohu k obědu či večeři právě papriky a máte o dostatečné postaráno o dostatečné posilování imunitního systému skrz zdravou výživu. Pokud do sebe chcete dostat opravdu maximální množství vitamínů, zvolte nejlépe červené papriky. Ty zelené totiž vitamínu C obsahují i méně než polovinu v porovnání s červenými odrůdami.

Brokolice

Brokolice je zeleninou, ke které má mnoho lidí negativní vztah. Je jasné, že jde o zdravou potraviny, které obsahuje vitamíny a minerály, ale chuť není úplně nejlepší. Naštěstí existuje celá řada receptů, kde chuť brokolice nemusí být vůbec výrazná. Ve 100 gramech brokolice totiž najdete téměř 100 % doporučené denní dávky vitamínu C. U květáku, který bývá chuťově oblíbenější, je to přitom jenom kolem 60 %.

Rajčata

Rajčata jsou zelenina i přesto, že je někteří zařazují mezi ovoce. Jedním z argumentů přitom může být i vysoký obsah vitamínu C. Není se tak čemu divit, že jsou tato červená rajská jablíčka tolik populární. Ve 100 gramech rajčat se nachází zhruba 25 % doporučené denní dávky vitamínu C. Rozhodně tak s nimi ozdobte talíř, nebo si je přimíchejte do salátu.

Foto: Pixabay

Hrášek

Máte rádi jemný hrášek, se kterým se dá připravovat tolik skvělých pokrmů? Potom vás jistě potěší informace, že ve 100 gramech hrášku se nachází 67 % doporučené denní dávky vitamínu C. A to je další důvod, proč si přidat hrášek do zeleninové směsi, do polévky, nebo si z něj připravit jemný hráškový krém.

Kapusta

Na závěr nesmí chybět kapusta. Jde o zeleninu, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. Výrazná a mnohdy nepříjemná chuť je však vyvážená obsahem celé řady prospěšných látek. Ve 100 gramech se nachází zhruba 20 % doporučené denní dávky vitamínu C. Kromě toto však kapusta obsahuje také vitamíny E, K, B a minerály hořčík, vápník, draslík, nebo železo. Zkuste tak najít takový recept, ve kterém vám zachutná.

Zdroj: https://www.myfooddata.com/articles/vitamin-c-foods.php

Náhledové foto: Pixabay