Vaječný koňak a další podobné nápoje, které využijete i jako dárek

Vaječný koňak

Kromě vánočního cukroví se v prosinci připravují také nápoje, které se dají popíjet zatímco venku praští mráz. Vaječný koňak, domácí baileys a další podobné nápoje se staly také dobrým dárkem, kterými obdarováváme své nejbližší. Jejich výroba sice nemusí být nejlevnější, zato jsou tyto domácí nápoje něčím, co si s láskou připravíme a velmi rádi dopřejeme. Pokusíme se vás seznámit i s těmi méně obvyklými variantami.

Vaječný koňak

Spousta lidí má svůj vlastní recept, jak vyrobit vaječný koňak. My vám představíme vaječný koňak, který nevyžaduje tepelnou úpravu a na níž budete potřebovat tyto ingredience:

  • 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť),
  • 4 lžíce cukru krupice,
  • 375 ml plnotučného mléka,
  • 125 ml smetany ke šlehání,
  • 125 ml rumu, bourbonu nebo brandy,
  • na ozdobu strouhaný muškátový oříšek.

Žloutky šlehejte s třemi lžícemi cukru do pěny. Poté vmíchejte mléko, smetanu a alkohol dle vašeho výběru. Poslední lžíci cukru smíchejte s bílky, které vyšleháte do pěny. Tu lehce vmíchejte do žloutkové pěny. Rozdělte do čtyř sklenic a podávejte ozdobené strouhaným muškátovým oříškem.

Nápoje
Foto: Unsplash

Coquito

Jedná se o kokosový nápoj portorického původu, který se podával zejména koncem roku. Coquito ve španělštině znamená „malý kokos“. Dnes existuje nespočet rodinných receptů. My přinášíme základní recept na nějž je zapotřebí těchto ingrediencí:

  • 840 g slazeného kondenzovaného mléka,
  • 720 ml smetany,
  • 360 g kokosového krému v plechovce,
  • 2 lžičky vanilkového extraktu,
  • 2 lžičky mleté skořice,
  • ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku,
  • 375 ml láhve bílého, añejo nebo kořeněného portorického rumu,
  • na ozdobu tyčinky skořice.

V hrnci smíchejte kondenzované mléko, smetanu, kokosový krém, vanilkový extrakt, skořici a muškátový oříšek. Za stálého míchání přiveďte k varu a poté odstavte. Nechte vychladnout a až poté vmíchejte rum. Přelijte do uzavíratelných lahví a do každé láhve přidejte jednu tyčinku skořice. Uzavřete a uložte do lednice. Podávejte na ledu ozdobené další tyčinkou skořice.

Pumpkin Pie likér

Tento recept voní po dýni, která je symbolem spíše podzimu. Proč si jej ale nedopřát třeba i na vánoční svátky? Vše, co budete potřebovat, je toto:

  • 240 ml smetany ke šlehání,
  • 1 hrnek o objemu 240 ml dýňového pyré (rozmixovaná upečená dýně),
  • 130 g cukru moučka,
  • ½ lžičky mletého zázvoru,
  • ½ lžičky skořice mleté,
  • ½ lžičky čerstvě strouhaného muškátového oříšku,
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku,
  • ¼ lžičky mletého nového koření,
  • ½ lžičky vanilkového extraktu,
  • 240 ml tmavého rumu.

Začněte tak, že smícháte smetanu, dýňové pyré, cukr a koření v dostatečně velkém hrnci. Poté, co se všechno propojí, začněte zahřívat. Zahřívejte několik minut, ale na mírném plameni – směs se nesmí začít vařit! jakmile se směs trochu vychladí přidejte vanilkový extrakt a rum. Dobře promíchejte a pak sceďte přes jemné sítko. To, co nejprojde přes sítko, vyhoďte. Poté nalijte do čistých láhví a uzavřete. Uchovávejte v lednici.

Zdroje info:

https://www.liquor.com/christmas-cocktails-5092411

https://www.delish.com/holiday-recipes/christmas/g860/holiday-cocktails/

Foto: Pixabay