Vanilkový pudink: pozor na to, co kupujete. Ne vždy jde o vanilku

Vanilkový pudink

Nikdy jste si nevšimli, že pudinky mají označení „s příchutí“ nebo rovnou například vanilkový pudink? To je velká chyba, protože je zde obrovský rozdíl v kvalitě. A nepoznáte to pouze podle toho, že ten kvalitnější stojí víc. Na první pohled mohou vypadat velice podobně, protože je to vždy jen sáček s práškem uvnitř. Na tomto obalu obvykle uvidíte také už uvařený výrobek po ztuhnutí v ozdobné formě. Proč je tak důležité znát rozdíl?

Vanilkový pudink vs. pudink s příchutí

Asi je vám jasné, který z těchto dvou bude ten kvalitní. Vanilkový pudink obsahuje skutečnou mletou vanilku a vanilkový extrakt, takže to, co jíte, není uměle vytvořená chuť. No a pudink s vanilkovou příchutí skutečnou vanilku obvykle neobsahuje. Co v něm tedy najdete? Různá aromata (která mohou být i přírodního původu). V tomto případě bohužel neplatí, že to nejkratší obsah látek ve složení je lepší. Co tedy jednotlivé výrobky obsahují?

  • Vanilkový pudink: kukuřičný škrob, vanilkový extrakt, barviva (kurkumin, karoteny), přírodní vanilkové aroma, mletá vanilka.
  • Pudink s vanilkovou příchutí: pšeničný škrob, přírodní aroma, barviva (karoteny).
Vanilka
Foto: Unsplash

Hledejte vanilku

V obchodě ale nemusíte studovat složení produktu, abyste se dozvěděli, zda se skutečně jedná o vanilkový pudink. V první řadě označení „vanilkový pudink“ mohou mít pouze ty produkty, které skutečnou vanilku obsahují. Pokud jste ale líní na čtení, hledejte na obrázku výrobku vanilku/vanilkový lusk. Tu může použít pouze ten výrobce, který skutečnou vanilku ve svém pudinku používá. Ani to ale není úplně směrodatné – pokud jsou použita přírodní aromata, která vytváří „vanilkovou“ chuť, může být na obalu vyobrazena vanilka.

Domácí vanilkový pudink

Že jste ještě nikdy nezkoušeli vytvořit vlastní domácí pudink? To je velká škoda! Jistě, dá vám to více práce, na druhou stranu ale získáte něco, co je mnohem chutnější, než produkt v prášku. Připravte si následující ingredience:

  • 600 ml smetany (30 %) nebo mléka,
  • 1 žloutek,
  • 1 lžíce škrobu,
  • 3 lžíce cukru,
  • 1 vanilkový lusk.

500 ml mléka či smetany nalijte do hrnce. Přidejte cukr a semínka z vanilkového lusku (klidně vložte i celý vanilkový lusk – samozřejmě poté, co z něj vyberete semínka – na konci vaření ho vylovíte). Zbytek smetany či mléka promíchejte se žloutky a škrobem. Smetanu/mléko v hrnci přiveďte k varu a poté odstavte. Vmíchejte složku se žloutky a pořádně ji zašlehejte. Vařte asi tři minuty do zhoustnutí.

  • Pokud chcete kakaový pudink, můžete do něj přimíchat holandské kakao.
  • Chcete-li čokoládový pudink, do ještě horkého pudinku přimíchejte asi 100 g nasekané čokolády.

Zdroje info:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/278153-test-pudinku-kde-najdete-vanilku-a-co-je-jen-ztuhle-mleko-se-skrobem

https://www.ferpotravina.cz/clanky/puding-poznejte-ktery-je-kvalitni-nebo-si-udelejte-domaci