Vánoční štola: upečte ji a už nikdy nebudete chtít na Vánoce klasickou vánočku
Pro vánoční den si obvykle chystáme klasickou vánočku. Je skvělá, ale pravdou je, že může být náročná. A to jak časově, tak také na zapletení. Na internetu můžete narazit na spoustu receptů, jak vánočku zaplést. Když se vám to podaří, tak se vám může „zhroutit“ během pečení, popraská nebo po upečení splaskne. To vánoční štola vydá za vánočku a přitom je s ní méně práce. Na její recept jsme mohli narazit už v zemích v bývalém Rakousku-Uhersku.
Vánoční štola je kulturní dědictví
Vánoční štola to je pečivo plné oříšků a sušeného ovoce hojně potřené máslem a posypané cukrem. Právě máslo a cukr vytvoří krustičku, která brání vysušení pečiva, takže s nimi rozhodně nešetřete a použijte je ihned poté, co svou štolu vytáhnete z trouby. Ve Francii se dokonce přistupuje k tomu, že se štola v rozpuštěném másle dokonce vykoupe. My si vystačíme s několika vrstvami másla. Nebojte se ji připravit i před Štědrým dnem – odležení jí prospěje!
Kynuté nebo třené těsto
Existuje několik různých receptů na vánoční štolu. Zatímco v Drážďanech nedají dopustit na kynuté těsto, v jiných oblastech se dá použít i tvaroh. Tvaroh je totiž pro střední Evropu typickou ingrediencí. V pečených produktech funguje báječně! I v tvarohovém receptu je ale třeba použít nějaké to kypřidlo, ideálně prášek do pečiva.
Vánoční štola recept
Na přípravu štoly z třeného těsta (které je vhodné i pro začátečníky) budete potřebovat:
- 370 g hladké mouky,
- 150 g rozpuštěného másla,
- 125 g cukru krupice,
- 1,5 sáčku kypřícího prášku,
- 250 g měkkého tvarohu,
- 2 vejce,
- 1 ks vanilkový cukr,
- rozinky, oříšky, kandované ovoce (množství podle chuti).
Postup je jednoduchý. Mouku s kypřícím práškem prosejte do mísy a přidejte cukr, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Všechno společně vyšlehejte. Poté těsto dejte na vál a zpracujte do něj ovoce, oříšky a rozinky. Vypracujte hladké těsto a zpracujte ji do tvaru štoly: obdélníkovou placku silnou asi 3 cm. Delší okraje složte proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Poté přehneme podélnou stranou ještě na polovinu. Takto vytvarovanou štolu dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 180 °C (elektrická trouba) nebo na 160 °C (horkovzdušná trouba), a to 30 až 35 minut.
TIP: To, že je štola upečená poznáte podle toho, že do ní píchnete špejlí (ideálně si vyberte místa, kde štola praskla). Pokud vytáhnete suchou špejli, štola je upečená. Nezapomeňte ji potřít štědrou dávkou másla (ihned po upečení) a posypte moučkovým cukrem.
Zdroje info:
https://www.toprecepty.cz/recept/3355-tvarohova-stola/
https://regiony.rozhlas.cz/dokonala-vanocni-tvarohova-stola-podle-josefa-marsalka-se-da-klidne-vykoupat-v-8877309
Foto: Unsplash