Vařená vejce mohou pomoci při hubnutí: zkombinujte je ale moudře
Samotná vařená vejce jsou na hubnutí skvělá, protože jsou zdrojem bílkovin. Často si je ale dopřáváme s dalšími potravinami, jako je majonéza nebo slanina, které ale bohužel zdravé a dietní nejsou. Naučte se proto svá vejce vařit tak, aby se to negativně nepodepsalo na vaší postavě. Ohledně množství cholesterolu nemusíte mít obavy: museli byste sníst velké množství vajec denně, aby se to na jeho hladině v krvi projevilo.
Vařená vejce na hubnutí
Nejlepším způsobem, jak si připravit vejce bez jakékoli další přidané kalorické hodnoty, je uvařit je. Nevyžaduje to žádné tuky navíc (na rozdíl od míchaných vajec nebo omelety) ani nic dalšího. Můžete si je dát na snídani, ale klidně kdykoli během dne. Vejce jsou skvělé, když držíte dietu, protože mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah živin. Slepičí vejce ve 100 gramech (což odpovídá cca dvěma kusům) obsahuje 12,6 g bílkovin a asi 155 kalorií.
- Bílkoviny ve vejcích pomáhají budovat a udržovat svalovou hmotu a zasytí na dlouhou dobu. Odradí vás to od mlsání nezdravých jídel.
- Pokud si dáte vejce na snídani, můžete tím nastartovat svůj metabolismus. Navíc vydržíte sytí až do oběda, čímž snížíte množství přijatých kalorií za dopoledne.
Vařená vejce vhodně zkombinujte
Avšak také vařená vejce se dají zkombinovat s nesprávnými ingrediencemi, které jsou příliš kalorické. Hubnutí vůbec neposlouží. A proto přinášíme několik receptů, jak je můžete využít.
Vaječný salát masala
Na přípravu tohoto lehkého salátu budete potřebovat následující ingredience:
- 4 vařená vejce,
- 1 vejce nakrájené na kostičky,
- 1 cibuli nakrájenou na drobné kostičky,
- 1 malá okurka nakrájená na kostičky,
- 1 lžíce čerstvého koriandru,
- 1 lžička limetkové šťávy,
- ¼ lžičky černé soli,
- ½ lžičky koření chaat masala.
Postup je jednoduchý. Vařená vejce po vychladnutí oloupejte a nakrájeje a smíchejte s rajčaty, cibulí, okurkou a čerstvým koriandrem. Přidejte všechno koření a zlehka promíchejte, aby se žloutek úplně nerozpadnul a dejte vychladit. Podávejte teprve dobře vychlazené.
Vejce se špenátem
Na přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat následující ingredience:
- 4 vařená vejce,
- 2 hrnky čerstvého špenátu,
- 2 rajčata,
- 2,5 cm zázvoru,
- 4 stroužky česneku,
- 1 lžíce oleje,
- ½ lžičky garam masala,
- sůl.
Rajčata oloupejte (naříznutá je ponořte na chvilku v horké vodě a pak sloupněte slupku) a nakrájejte na kostičky. Zázvor nastrouhejte najemno, stejně jako stroužky česneku. Všechny tyto ingredience smíchejte se špenátem. Do hlubokého hrnce dejte zahřívat olej. Když je horký, opékejte na něm připravenou zeleninovou směs. Jakmile povolí, přidejte garam masala a odstavte. Podávejte s vařenými vejci, nakrájenými podle chuti na čtvrtky nebo na kostičky. Dobrou přílohou je hnědá rýže.
Zdroje info:
https://www.healthshots.com/healthy-eating/recipes/boiled-egg-recipes-for-weight-loss/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10304460/
Foto: Unsplash