Vařit, či nevařit v páře?
Vaření v páře je jedním z nejpřirozenějších a nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jedná se o jednoduchou techniku, která umožní uchovat skvělou chuť jídla a zároveň všechny jeho potřebné živiny. Čtěte a zjistěte, jaké jsou další výhody vaření v páře!
Co je vaření v páře
Vaření v páře je metoda, při které se vaří voda, jež odpařuje páru. Tato pára přenáší teplo na jídlo a uvaří ho. Na rozdíl od vroucí vody, ve které je jídlo ponořeno celé, se při vaření v páře, drží jídlo odděleně, a nepřichází tak do přímého styku s horkou vodou. To zajistí uchování lahodnosti pokrmu a všech vitamínů a dalších živin, jež ingredience obsahují zasyrova. Nejčastěji se dnes v kuchyních používají speciální hrnce, které tento způsob vaření obstarají bez starostí. Při výběru správného kuchyňského náčiní se můžete
, které vám pomohou najít takový, který bude vyhovovat vašim potřebám. Nemáte-li možnost zakoupit si speciální hrnec, můžete v páře vařit pomocí klasického hrnce, napařovacích vějířků a pokličky. K vaření v páře můžete také použít mikrovlnnou troubu, kdy pokrm pouze pokapete vodou a přikryjete jej plastovým víkem s několika otvory.Jaké potraviny můžete připravovat v páře
Vaření v páře je ideální pro potraviny, které vyžadují zachování vlhkosti, měkkosti a vláčnosti. Chcete-li docílit křupavého jídla, tomuto způsobu přípravy se vyhněte.
V páře lze připravit:
- zeleninu,
- maso a drůbež,
- vejce natvrdo,
- ryby,
- tamales (pokrm, pocházející ze Střední Ameriky),
- rýži,
- čínské knedlíčky.
Výborné rybí filety v páře
Vyzkoušejte jednoduchý recept na rybu, jehož příprava netrvá déle než 20 minut. K přípravě receptu je vhodná ryba s bílým masem, jako je například pražma královská, treska, platýs, mořský vlk, parmice nebo ďas mořský. Nechte si chutnat.
Ingredience
- 1 očištěná ryba (dle vlastního výběru),
- 1 kousek čerstvého zázvoru (oloupaného, o velikosti cca 2,5 cm),
- ¼ šálku sójové omáčky,
- 1 polévková lžíce rýžová vína,
- 1 polévková lžíce vody,
- 1 jarní cibulka,
- 4 čerstvé větvičky koriandru,
- ¼ šálku řepkového oleje,
- sůl,
- pepř.
Postup
- Elektrický hrnec naplňte vodou a zapojte jej dle pokynů v návodu vašeho přístroje.
- Rybu osolte a opepřete z obou stran. Poté proveďte, na obou jejích stranách, tři šikmé řezy. Řezy by od sebe měly být vzdáleny asi 2,5 cm. Pomohou lépe proniknout chuti koření hluboko do těla ryby.
- Kus zázvoru oloupejte a vložte jej dovnitř ryby.
- Rybu vložte do hrnce a vařte 8–9 minut.
- Zatímco se ryba vaří, připravte si omáčku.
- Sójovou omáčku, víno a vodu smíchejte pomocí metličky. Směs odložte stranou, dokud nebude ryba hotová.
- Jakmile je ryba hotová, přendejte ji na servírovací talíř a posypte ji, nadrobno nasekanou, jarní cibulkou.
- Řepkový olej vlijte do pánve a zahřívejte ho několik minut.
- Na rybu s cibulkou, nalijte směs se sójovou omáčkou a navrch nalijte teplý řepkový olej. Tím se uvolní všechny aromatické látky z ryby a ta krásně uvolní svou chuť.
- Kdo má rád ostrou chuť, může rybu posypat nasekanými kolečky čerstvé chilli papričky.
- Podávejte se zeleninou, bramborem nebo s oblíbeným pečivem.
Foto: Pixabay
V páře nemusíte vařit pouze ryby nebo zeleninu.
, které potěší milovníky dalších druhů masa, těstovin nebo polévek.Nenechte si ujít tuto jedinečnou metodu přípravy jídla, díky které můžete vytvořit ty nejzdravější a nejchutnější pokrmy.
Náhledové foto: Pixabay
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.