Vegani a vegetariáni, i vy si užijte grilování
Být vegan či vegetarián vás předurčuje k tomu, že nejíte maso a v případě veganů ani žádný živočišný výrobek. Vegani k tomu mohou mít mnoho důvodů. Od zdravotních až po etické. Nikdo však netvrdí, že si nemůžou užít grilování. Přinášíme této skupině čtenářů výborné nápady na vegetariánské a vegan recepty na gril.
Zeleninový špíz s marinádou
První recept je popis přípravy zeleninového špízu, který je zároveň ještě naložený v marinádě. Prostě na gril ideálka. Budete potřebovat dvě cukety, cherry rajčata, 4 cibule, jeden lilek, stroužek česneku a grilovací koření. Poté si ještě připravte olivový olej, sůl a pepř. Jak tedy na to? Nejdříve začněte marinádou. Tu připravíte jednoduše. Oloupejte česnek a rozdrťte jej. Smíchejte poté několik lžic olovového oleje s grilovacím kořením a oním nadrceným česnekem. Dochuťte solí a pepřem. Do právě vzniklé marinády ponořte cherry rajčata. Poté si na chvíli odložíme stranou. Nakrájíme cukety i lilek s cibulí na stejně velké (větší) kusy. Přelijte ještě marinádou a promíchejte. 15 minut necháme marinovat. Poté již postupně napichujeme kusy zeleniny na jehly či špejle. Hotové výtvory grilujeme a potíráme marinádou.
Vegan fazolový burger
Nyní přichází na řadu burger. Samozřejmě ten pro vegany a vyrobíme jej z fazolí. Jak budeme postupovat? Zalijte nejdříve chia semínka v misce. Promíchejte a asi hodinu nechte být. Mezitím si připravte salsu. Tu připravíte tak, že si vezmete rajčata, oloupanou cibuli a česnek. Vše najemno nasekejte. Zakápněte olejem a přidejte nasekanou bazalku a mátu. dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem a promíchejte. Poté oloupejte jednu další cibuli a opět najemno nasekejte. Oloupejte i česnek a nadrťte jej. Na oleji pak orestujeme tyto suroviny a přidejte koření. Minutu restujte a potom pomačkejte na talíři fazole. Vmíchejte je do cibule s česnekem a přidejte chia směs. Můžete přidat i trochu strouhanky. Propracujte v těsto a vytvarujte placky podobné burgerům z hovězího masa. Poté již grilujte.
Salát s grilovanou zeleninou a kozím sýrem
Zní to lákavě. Co budeme potřebovat? Půlku hokaido dýně, cuketu, červenou řepu, dvě zelené papriky 15 dkg kozího sýra. Poté také olivový olej, listy nějakého salátu a vinný ocet. První nakrájejte cuketu, dýni a řepu s paprikou. Vše rozložte na plech a osolte a opepřete. Poté pokapeme olivovým olejem. Hodinu nechte odležet. Na grilu opečte zeleninu a na talíř pokládejte listy salátu. Salát poté můžete servírovat s česnekovou bagetkou.
Náhledové foto: Pixabay
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.