Veganské alternativy sýra: zachutnají i masožravcům
Veganské stravování není žádnou novinkou. Ví se o něm, že má prospěšné účinky na lidský organismus, což potvrzují mnohé studie. Avšak přejít na veganskou stravu, když jsme dosud byli zvyklí na živočišné produkty, není vůbec jednoduché. A pokud se nechcete stát veganem, mohou vám některé recepty tohoto stravování alespoň rozšířit obzory týkající se potravin. Vždyť jen náhražek klasického sýra je tolik, že se budete divit! Neodsuzujte veganskou stravu, má každému co nabídnout.
Veganské lahůdkové droždí
Lahůdkové droždí má ve veganské kuchyni téměř univerzální použití. Jedná se o neaktivní droždí (nekvasí), které má oříškovou, ale sýrovou chuť. Vzhledem k tomu, že veganská strava je poměrně skoupá na vitamíny B, narazíte často na droždí, které je obohacené tímto vitamínem. Lahůdkové droždí můžete použít v podstatě všude tam, kde byste použili sýr – do polévek, pomazánek, na těstoviny apod.
Oříškové druhy sýrů
Velmi chutnou náhražkou mohou být právě oříškové druhy sýra. Pokud vám chutnají oříšky, pak jsou pro vás tou pravou alternativou! Zde je několik oblíbených druhů:
- Kešu sýr: můžete ho zakoupit nebo vyrobit (jednou z ingrediencí je lahůdkové droždí, dále přidáte citronovou šťávu, česnek a koření). Vznikne vám jemná krémová a ořechová chuť.
- Mandlový sýr: také tento sýr si můžete vyrobit (mleté mandle, agarový sirup, tapioka a jiné ingredience). Je o něco pevnější než kešu sýr. Hodí se jako náhrada eidamu či goudy.
- Veganský smetanový sýr: vyrábí se z kešu nebo také z tofu, které se smíchají s citronovou šťávou, octem a dalšími přísadami. Nahradí mléčné smetanové sýry, takže se hodí do pomazánek a dipů.
Veganský kokosový sýr
Vyrábí se z kokosového mléka, proto je jeho chuť velmi podobná. Obvykle si jej připravíte tak, že mléko smícháte s nějakým škrobem, čímž vznikne pružná konzistence. Je náhražkou měkkých sýrů. Další variantou je výroba z kokosového oleje, který už nahradí tvrdé druhy sýra. V tomto případě se kokosový olej smíchá s agarem, škrobem a jinými dochucovadly.
Sójový sýr
Na pultech obchodů najdete také sýr, který je vyroben ze sóji. Ten se svou texturou velmi přibližuje klasickému tvrdému sýru z kravského mléka, avšak má chuť trochu podobnou fazolím. Odvážní si jej mohou vyrobit sami, a to ze sóji, škrobů a olejů. Kromě toho můžete získat také sýr z tofu (který se vyrábí ze sóji). V tomto případě získáte jemnou a neutrální chuť, která dodá krémovost vašim pokrmům, aniž by je výrazně dochutila.
Veganský parmazán
Podobně jako klasický parmazán, má i ten veganský výraznou a pikantní chuť. Použijete jej stejným způsobem – na těstoviny, pizzu nebo třeba do salátů a polévek. Vyrábí se z lahůdkového droždí, mletých ořechů, česnekového koření a soli.
Zdroje info:
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10027313/
https://thestonesoup.com/dairy-free-cheese-substitutes/
https://www.rush.edu/news/health-benefits-vegan-diet
https://www.vegansociety.com/go-vegan/why-go-vegan
Foto: Unsplash.com