Vejce nám chutnají: V loňském roce jich každý z nás snědl 263
Kdo by si občas nedal nějaké to vejce. Ať už klasicky uvařené natvrdo nebo naměkko, případně takové volské oko. Paráda, dobrota, již bychom si měli dopřávat v pravidelných intervalech. Skutečně tomu tak je. Vždyť v loňském roce činila spotřeba vajec 263 kusů na jednoho obyvatele České republiky, což není až tak málo. Na statistiky se podíváme ostatně podrobněji v následujících řádcích stejně tak jako na produkci vajec v ČR a na některé látky, jež vejce obsahují.
Úctyhodná bilance
263 kusů vajec ročně není zrovna málo. Upozornit bychom ale měli na fakt, že statistiky pojímají mimo jiné také vejce, jež jsou součástí nejrůznějších pokrmů. Jmenovat bychom mohli kupříkladu majonézu nebo vejce použitá při pečení. A ve kterém roce byla spotřeba vajec na hlavu u nás nejvyšší. Stalo se tak v roce 1990, kdy se jednalo 340 kusů vajec na osobu.
Vejce: Foto Pixabay
Jak jsme na tom se soběstačností v produkci vajec?
Co se týká samotné produkce vajec v České republice, pak jsme soběstační z 82,7 %. Počítat je třeba i s dalšími čísly. Tak například s celkovým počtem nosnic. Ten dosáhl v zemědělském sektoru na 5 191 962. V domácím hospodářství jich bylo 4 012 509. Celkem se tedy jednalo o 9 204 471 nosnic. kolik vajec jsme tedy v ČR loni měli? 2,3 mld. kusů vajec, spotřeba přitom činila 2,78 miliard vajec.
Vejce by v jídelníčku neměla chybět
V každém případě. Tatam je minulost, kdy byla vejce označována za původce škodlivého cholesterolu. Mýty jsou už dávno pryč a vejce by neměla chybět v žádného nikoho z nás. Vždyť obsahují kvalitní tuky, bílkoviny, riboflavin nebo selen a různé živiny. Co se týká vitamínů, jedná se o ty z řad A, D, E, K. Zapomenout nelze ani na železo a vápník.
Zdroj info: akcr.cz/txt/drubezari-zlepsuji-welfare-chovu-a-kvalitu-masa-a-vajec
zrozeno.eu/aktuality-detail/48/drubezari-zlepsuji-welfare-chovu-a-kvalitu-masa-a-vajec
Vejce: Náhledové foto Pixabay
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.