Vejce naopak: uvařte si vejce tak, aby si žloutek a bílek vyměnily místo

Vejce

Vejce můžete uvařit různými způsoby. Asi nejjednodušší je uvařit je přímo ve skořápce. Někteří lidé ale používají speciální formičky, do kterých přelijí obsah vajec. Po uvaření tak můžete získat vejce ve tvaru čtverce, srdce či jiných tvarů. Avšak uvařit vejce tak, aby si s žloutek a bílek vyměnili místo není jednoduché. Toto vejce bude mít bílek uvnitř a obklopovat jej bude žloutek. Tímto neobvyklým způsobem můžete zkrášlit celou řadu svých pokrmů.

Vejce naopak

Nutno říci, že tato metoda je pracná, takže k ní pravděpodobně přistoupíte pouze tehdy, když budete chtít ozdobit svá jídla něčím zvláštním. Zde je podrobný návod, jak na to:

  1. Vejce přiložte k baterce. Můžete si všimnout, že je pěkně uvnitř pěkně světlé. Toto vám pomůže posoudit, zda si už bílek a žloutek vyměnily místo.
  2. Pro jistotu vejce omotejte lepící páskou. Pokryjte jí všechny části skořápky.
  3. Následně budete potřebovat jednu nohavici silonek. Vajíčko do ní vložte tak, aby bylo uprostřed a zpevněte uzly po obou stranách.
  4. Nyní chytněte konce silonek a protáčejte vejce jako na kolotoči. Dělejte to tak dvě minuty.
  5. Prosviťte vejce baterkou. Pokud už uvnitř není světlé, jako na začátku, provedli jste vše správně. V tuto chvíli si žloutek a bílek vyměnily místo.
  6. Vejce uvařte tak, jak jste zvyklí. Po oloupání bude bílek uvnitř a žloutek zvenčí.
Vejce
Foto: Unsplash

Tipy pro vaření vajec

Možná si myslíte, že na vaření vajec není mnoho co pokazit. Přesto se vyplatí znát několik tipů, které vám pomohou zajistit, že vše dopadne přesně tak, jak má.

  • Starší vejce se lépe loupou. Pokud se tedy chystáte na vařená vejce, sáhněte po těch, které máte v lednici déle. Můžete provést též test čerstvosti: vhoďte vejce do sklenice s vodou. pokud klesne na dno a leží na boku, je velmi čerstvé. Pokud vejce klesne ke dnu, ale stojí na špičce, už je starší – a vhodné k vaření. Vejce plovoucí na hladině už není čerstvé a vhodné k použití.
  • Vejce, které nejde oloupat. Skořápku takového vejce popraskejte, ale neloupejte. Ponořte na několik minut do vody. Poté už by mělo být snadné vejce oloupat.
  • Lžička octa zabrání vytékání žloutku do vody, pokud vejce při vaření praskne.
  • Pokud do vody, ve které vaříte vejce, přidáte ½ lžičky soli, zajistíte, že vejce nepraskne a snadno se loupe.
  • Sůl i ocet můžete přidat do vody současně.

Zdroje info:

https://irecept.cz/jak-uvarit-vejce-aby-si-zloutek-a-bilek-vymenily-sva-mista-velmi-neobvykly-zpusob-vareni-od-japoncu/?utm_medium=social&utm_source=ezzy&utm_campaign=simplified&utm_content=simplified53a32

https://www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_make_perfect_hard_boiled_eggs/

Foto: Unsplash