Víno je pro lidský organismus zdravé. Ovšem v omezeném množství
V minulosti bylo víno považováno za lék, o čemž svědčí už zápisy na egyptských papyrech nebo sumerských tabulkách. Z českého lékopisu bylo víno vyřazeno teprve v polovině minulého století. Jeho pozitivní účinky na lidské zdraví však zůstaly stejné. Které to jsou?
Záleží na odrůdě vína
O tom, že je víno lidem prospěšné, se vědělo. Víno se třeba používalo jako dezinfekce vody při epidemiích. Až pokročilé moderní biochemické metody ale dovolily objektivní výzkum. Podle něho obsah jednotlivých prospěšných látek kolísá v závislosti na odrůdě vína i zemi, kde je pěstované.
Až 600 látek prospěšných zdraví
Zdá se až neuvěřitelné, že víno obsahuje na 600 látek, které jsou pro život důležité. Vedle vody a cukru jsou to také vitamíny, minerální látky, polyfenoly, enzymy, kyseliny či rostlinná barviva. Například pití moravských bílých vín přispívá k optimální hladině HDL cholesterolu a optimálnímu obsahu volných radikálů i antioxidantů v krvi.
Foto: Pixabay
Voda, cukr a třísloviny
Základem vína je voda, která nesmí být podle platné legislativy do něho přidávána. Tudíž pochází pouze z vinných hroznů, je přefiltrována rostlinou a neobsahuje choroboplodné zárodky. Suché víno je velmi chudé na cukry. Nízká koncentrace glukózy činí suché víno i vhodným alkoholickým nápojem pro diabetiky, kterým pomáhá předcházet vzniku infarktu. Toto však neplatí pro vína polosladká a sladká, která mají vyšší obsah cukru. Pochopitelně je třeba pít víno v souladu s doporučenou dietou, případně po poradě s lékařem.
Třísloviny ve víně podporují trávení a vyznačují se antibakteriálním účinkem. Přitom platí, že není vhodná konzumace vína nalačno.
Minerální látky a vitamíny
Díky obsahuje hořčíku, draslíku či vápníku víno přispívá k lepšímu fungování srdečního svalu a krevního oběhu, nervové soustavy, preventivně působí proti nádorovým onemocněním nebo řidnutí kostí. V tokajském víně je vyšší obsah vitamínu E. Enzymy ve víně zpomalují stárnutí a předcházejí ateroskleróze. Alkohol odbourává stres a navozuje pocit pohody a klidu. Pravidelné pití malého množství vína denně snižuje riziko vzniku křečových žil, má příznivý vliv na pleť i imunitní systém.
Kolik vína je zdravé denně vypít?
Všechny studie, které se k vínu vztahují, počítají s určitým omezeným množstvím vína, které je pravidelně konzumované. Pokud ho pijete po litrech, propijete se nejspíš k cirhóze jater a závislosti na alkoholu. Zdraví prospěšné množství je přibližně 160 až 240 mililitrů denně 12% vína, což není příliš mnoho.
Náhledové foto: Pixabay
Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.