Vitamín D: Pozor je třeba si dávat na nebezpečné předávkování
Pro správnou mineralizaci kostí potřebujeme dostatečné množství vitamínu D. Některé studie potvrdily také jeho pozitivní účinek v prevenci a boji proti koronaviru covid-19. Je tedy pochopitelné, že ho lidé začali tělu dodávat i ve formě potravinových doplňků. Jaké množství tohoto vitamínu je žádoucí do těla dostat a proč je nebezpečné se s ním předávkovat?
Vitamín D nás chrání před řidnutím kostí
Vitamín D patří mezi tzv. kalciferoly. Je rozpustný v tucích a podle nejnovějších poznatků se jedná spíše o pleiomorfní steroidní hormon, jenž má přímý vliv na rozvoj a údržbu tkáně kostí, svalů, na podporu imunity a chrání před srdečními a onkologickými onemocněními. Tento vitamín získáváme endogenní produkcí v kůži, kde vzniká působením ultrafialového záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu. Toto je pro získání vitamínu D zásadní. V menší míře ho vstřebáváme také z potravy. Vzhledem k tomu, že v našich končinách je obecně vitamínu D nedostatečné množství, obohacují se některé potraviny o přídavek vitamínu D2 nebo D3 – například mléko, máslo, jogurty nebo margaríny.
Co se stane s lidským tělem, kterému chybí vitamín D?
Denní potřeba vitamínu D se pohybuje mezi 200 až 2 000 IU a platí, že toto množství bychom neměli překračovat. Jeho zvýšená potřeba je pak v těhotenství. Mateřské mléko má nízký obsah vitamínu D, proto je běžné, že se dětem od 2. týdne jejich věku do dvou let dodává orálně formou přípravků – například Vigantol. Chybí-li vitamín D v těle, může docházet k poruše mineralizace kostí. Dříve bývala poměrně běžná rachitida neboli křivice, která se léčí podáváním velkých dávek vitamínu D (rybí tuk) a vystavování těla ultrafialovým paprskům (horské slunce). Nedostatek vitamínu D v pozdějším dospělém věku má za následek rozvoj osteoporózy, tedy tzv. řidnutí kostí.
Bohaté na vitamín D jsou ryby. Zdroj obrázku: Pixabay.com
Nadbytek vitamínu D může vést až ke zdravotním problémům
Vitamínem se lze předávkovat. Na toto je třeba si dávat pozor zejména u kojenců, jimž je dodáván tento vitamín jako prevence před vznikem křivice. Při hypervitaminóze se může objevit zácpa, dehydratace, žízeň, bledost nebo zvracení. Předávkování vitamínem D vede k poškození ledvin nebo srdce, zastavuje se růst, dochází ke zvápnění měkkých tkání.
Ovšem platí, že z běžné stravy nebo opalováním se vitamínem D nepředávkujete. To by mohlo nastat v případě, že byste užívali předepsaná léčiva v kombinaci s doplňky stravy s vysokým obsahem vitamínu D.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.