Vitamín D v potravinách
Vitamín D se ředí mezi velmi prospěšné látky, které lidský organismus ke svému správnému vývoji nezbytně potřebuje. Obecně je znám především jako vitamín, který se stará o správný růst kostí a chrupavek. V současné době se bohužel jeho účinky na lidské tělo poněkud bagatelizují, což může být v konečném důsledku velmi nebezpečné. Vliv vitamínu D je na naše tělo totiž abnormální. Podívejme se tedy na to, jak se projevuje jeho nedostatek a především na to, v čem jej nalezneme!
Pozitivní účinky vitamínu D
Pro přehlednost určitě není od věci uvést hned několik základních účinku vitamínu D na lidské tělo. Podívejme se tedy na tyto účinky mnohem podrobněji.
– pozitivně ovlivňuje hladiny cukru v krvi
– má maximálně ochranný charakter na kardiovaskulární systém
– chrání před autoimunitními onemocněními
– slouží jako prevence před Crohnovou chorobou a roztroušenou sklerózou
Většina lidí má dnes tohoto vitaminu nedostatek. Oficiálně se doporučuje množství zhruba 800 až 1200 IU za den.
Důležitý pobyt na slunci
Při otázce co obsahuje vitamín D, vám můžeme odpovědět, že slunce. Možná se to bude zdát jako bláznivé, nicméně vitamín D je nám schopno dodávat právě samotné slunce. Pobyt na něm totiž člověka dokáže efektivně ochránit i před nachlazením, chřipkou a dalšími chorobami. Nejsilnějším zdrojem tohoto vitamínu je silné UVB záření. Tento typ záření ale musíte nabrat na čerstvém vzduchu. Sklem totiž bohužel na rozdíl od některých škodlivých záření neprojde. Vědci doporučují pobyt na slunci zhruba dvakrát týdně v době trvání cca 30 minut.
Mořské ryby s vyšším obsahem tuků
Pokud chcete nasbírat co nejvyšší množství vitamínu D z potravin, pak se spolehněte na tučné mořské ryby. Výbornou volbou jsou především losos, halibut, makrela, mečoun nebo i tuňák. Porce lososa o hmotnosti 200 gramů pohodlně denní dávku vitamínu D pokryje. Levnější je zejména konzervovaná podoba ryb.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.