Víte, co jsou emulgátory? Éčka, která nemusí být škodlivá
Emulgátory jsou typickým příkladem toho, že ne všechna éčka jsou škodlivá. Používají se v potravinářství i kosmetice. Jejich přítomnost můžete zjistit na obalu výrobku, a to díky označení E400 – E495. Podle nařízení Evropské unie č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 je nutné, aby jejich použití bylo technologicky nezbytné. Nesmí uvádět spotřebitele v omyl. Většina obav z emulgátorů je spojována ze syntetických látek přidávaných do potravin. Naštěstí většina emulgátorů nepředstavuje hrozbu pro lidské zdraví. Jejich množství v produktech je přísně kontrolováno.
Co jsou emulgátory?
Emulgátory jsou povrchově aktivní látky, které tvoří hranici mezi dvěma nesmísitelnými vrstvami: tedy mezi olejem a vodou. A používají se právě k tomu, aby došlo ke smíchání obou těchto částí do jedné emulze, která bude mít homogenní strukturu. V potravinářství i kosmetice tak mohou vznikat strukturálně příjemnější produkty. Emulgátory umí učinit emulze viskózními a řídí krystalickou strukturu tuků.
Foto: Pixabay
Emulgátory v potravinách
Nejlépe se to dá pochopit na příkladu. Emulgátory se například používat v čokoládách. Zabraňují tvorbě bělavé vrstvy čokolády a současně pomáhají zachovat jejich křupavost a lesk. Emulgátory se ale přidávají také do chleba, protože pomáhají oddálit jeho stárnutí. Chléb plný emulgátorů může poznat tak, že jak dochází k jeho stárnutí, chlebová kůrka ztrácí křupavost a je elastická (gumová). Právě díky tomu se tak prodlužuje čerstvost chleba. Emulgátory můžeme najít taktéž v mražených produktech, jako je třeba zmrzlina. Díky ní má krémovou texturu a taje pomalu. Tyto uvedené příklady zdaleka nezahrnují celkové použití emulgátorů, můžete je najít i v omáčkách, masných výrobcích a spoustu dalších.
Různé druhy emulgátorů
Emulgátory můžeme rozdělit na celkem čtyři druhy: iontové, neiontové, přírodní, práškové pevné látky.
- Iontové emulgátory se často používají jako konzervační a dezinfekční prostředky. Můžeme je najít v produktech péče o vlasy (zabraňují jejich elektrizování).
- Neiontové emulgátory zahrnují vyšší alkoholy, cholesterol, lanolin a glycerolmonostearát.
- Přírodní emulgátory se nachází v některých látkách, které se přirozeně vyskytují v přírodě. Musí se používat ve velkém množství, aby bylo dosaženo kýženého efektu. Mají neutrální chuť, bobtnají ve vodě. Mezi ně patří agar, škrob, pektiny, lecitin, želatina, včelí vosk a další.
- Práškové pevné látky, které působí jako emulgátory, jsou například kaolin, bentonit a stearáty hořečnaté, vápenaté a hlinité. Emulze z nich získaná je bohužel nestabilní.
Zdroje info:
https://dietetycy.org.pl/emulgatory/
https://radiozurnal.rozhlas.cz/co-jsou-emulgatory-6348159