Víte, jak během sekundy oloupat vejce?
Loupání vajíčka se může jevit jako opravdu obtížný úkol. Tu a tam se skořápka opravdu nemusí z vajíčka sundat. Budete tomu moci předejít několika způsoby. Klíčem k úspěchu je však jejich správné uvaření.
Klasické vaření vajec ve vařící vodě
Vaření ve vroucí vodě samo o sobě usnadní řadu věcí. Voda by měla začít bublat před tím, než do ní vejce vložíte. Poté, co je necháte povařit, je rychle zchlaďte. Díky ledové sprše se budou mnohem lépe loupat a nebudou tmavnout. Při loupání vajec na ně ještě chvíli jemně poklepávejte.
Nevyužívejte úplně nová vejce
Jedním z důvodů, proč se vejce hůře loupou, je jejich čerstvost. Je úžasné používat nová vejce, ideálně od domácích slepic, ale ne na vaření natvrdo. Taková vejce by měla být přinejmenším mnoho dní stará.
Propíchnutí vajec
Jedním z triků, díky němuž se vejce lépe loupou, je jejich propíchnutí. Pomocí špendlíku propíchněte skořápku vajíčka a vypusťte vzduch. Vzduchová bublina zabrání rozbití vajec a usnadní jejich loupání. Mezera by měla být malá, jinak hrozí, že skořápka praskne.
Pomocí čajové lžičky vyjměte vejce
Klepněte na rozsáhlejší konec vejce lžičkou. V tomto okamžiku vložte lžičku mezi skořápku a vejce a přejeďte s ní po obvodu vejce. Tak se vejce snadno oloupe.
Použijte ocet nebo jedlou sodu
Přidejte ocet nebo jedlou sodu do vody, ve které vaříte vejce. Soda zvyšuje PH bílku a ten se méně lepí na skořápku. Na druhou stranu do vody přidáte trochu soli ještě předtím, než se vejce začnou vařit.
Jak na křepelčí vejce
Loupání křepelčích vajec je skutečně těžké. Jejich vaření je navíc specifické, měli byste je vyndat z lednice a nechat je minimálně 30 minut při pokojové teplotě. V případě, že je chcete mít také natvrdo, vařte je maximálně 2 až 3 minuty. Stejně jako slepičí vejce je silně ochlaďte ve studené vodě. V tu chvíli na ně jemně poklepejte a převalte je, aby se uvolnila skořápka. Nakonec je oloupejte pod proudem tekoucí vody.
Zdroje info: ireceptar.cz, prozeny.cz
Náhledové foto: Pixabay