Víte, jak se vyrábí worcestrová omáčka? Důvody, proč si ji čas od času dopřát

Omáčka

Worcestrová omáčka je dochucovadlem, které používáme v malém množství do celé spousty jídel. Její výroba je opředena legendou. Podle ní lord Marcus Sandys toužil vyrobit si vlastní omáčku, kterou ochutnal v orientálních zemích. Chemici John Wheeley Lea a William Henry Perrins měli zjistit její složení. Vyrobená omáčka ale měla příliš silnou chuť a nedala se jíst. Tak ji dali na 18 měsíců do sklepa, kde prošla procesem fermentací. Pak si na ni lord vzpomněl a znovu ji ochutnal – byla dokonalá!

Worcesterská omáčka je směsí různých přísad

Jen málokdo ví, co se ve worcesterské omáčce vlastně nachází za ingredience. Základem jsou tyto: sladový ocet (z ječmene), lihový ocet, melasa, cukr, sůl, ančovičky, tamarindový extrakt, cibule, česnek, koření, aromata. Tyto základní ingredience jsou doplněny o různá koření, která podléhají mlčenlivosti. Worcesterskou omáčku si můžete vyrobit také doma. A přidat můžete i nevšední ingredience, jako je pivo, limetka, snížený obsah soli…

Asijská kuchyně

Foto: Pixabay

Nevhodná pro vegany a vegetariány

Jak jsme již zmínili, worcesterská omáčka obsahuje v základu ančovičky. Ty se neslučují s konceptem stravování pro vegany a vegetariány. Avšak dnes můžeme najít i veganské verze worcesterské omáčky. Taktéž narazíme na bezlepkové verze nebo ty, které obsahují méně soli či sodíku. Její velkou výhodou je to, že i po otevření vydrží v lednici více, než jeden rok!

Worcesterská omáčka a ledviny

Fermentované produkty obvykle považujeme za zdraví prospěšné. Navíc má worcesterská omáčka dlouhou tradici, což nám dodává pocit bezpečí. Objevila se ale skutečnost, která hovoří v neprospěch worcesterské omáčky. Její nadměrná konzumace totiž může vést k větší pravděpodobnosti vzniku ledvinových kamenů. Pokud si ji ale dopřáváte v malém množství a nepříliš často, nemáte se čeho bát.

Zdroje info:

https://dietetycy.org.pl/sos-worcestershire/

https://www.icgi.org/learn/is-worchester-sauce-healthy/

Foto: Pixabay