Víte o tom, že 40 kuliček rybízu doplní vitamíny v těle?
Rybíz je jedním z nejrozšířenějších keřů produkujících ovoce v našich zahradách. Drobné bobule se specifickou chutí obsahují celou řadu důležitých látek. Pojďte s námi poznávat keře, které vám to i přes výjimečně malou péči luxusně vynahradí. Pěstovat můžete buď bílý, černý, růžový nebo červený rybíz. Plody zrají v různé době a mají výraznou chuť. Rybíz červený, který je nejkyselejší, patří mezi nejběžnější. Bílý rybíz je poněkud sladký. Černý rybíz se vyznačuje zvláštní chutí, kterou mnozí jedinci nemají rádi.
K zahození není rybízové víno
Využití rybízu je mimořádně flexibilní. Z plodů vyrobíte džemy a sirupy, připravíte dort nebo buchtu známou jako bublaninu. Pokud máte rádi víno, pak jistě neodoláte ani osvěžujícímu rybízovému vínu, které je považováno za jedno z nejlahodnějších ze všech ovocných vín. Ze sušeného černého rybízu je také báječný čaj. V období chřipek posiluje imunitu a snižuje horečku.
Máte velkou úrodu? Zamrazte ji
Rybíz, zvláště černý, obsahuje velké množství vitamínu C. Pouhých 40 kuliček pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C a zásadně posílí imunitní systém. Ať je to, jak chce, nejlepší je jíst čerstvý rybíz. Tepelná úprava rapidně sníží množství vitamínů. Pro ochranu jeho síly ho zamrazte nebo vysušte! Bohužel, jen takto si rybíz zachová užitečné látky a dodá tělu užitečné látky a tuto vitamínovou bombu oceníte opravdu v chřipkovém období!
Nejlepší volba v boji proti mnoha nemocem
Plody jsou také pozoruhodným zdrojem vitamínu B, vitamínu E a karotenů, z nichž se tímto způsobem syntetizuje vitamín A, který zajišťuje náš zrak. Mezi minerální látky patří vápník, draslík, železo, mangan a zinek. Hodně důležitý rutin, který potřebujeme kvůli naším cévám, je v rybízu rovněž obsažen. Zpevňuje je a zlepšuje jejich poréznost. Nabídne pomoc při vysoké váze, hemeroidech, otocích končetin a problémech s křečovými žilami. Posiluje srdce.
Plody mají i dostatek vlákniny a vysoký obsah vody, vyřeší problémy s trávením. Pomáhá jak při průjmech, tak při zácpě. Čaj z černého rybízu vás zbaví četných zánětů. Je výborný při zánětu močových a dýchacích cest, zánětech v krku i dutiny ústní. Jako antioxidant zbavuje tělo těžkých kovů, čímž ho chrání před rakovinou kůže, močového měchýře a prsu. Chrání kuřáky před rakovinou plic.
Rybíz zlepšuje krásu pleti
Rybíz je výborným řešením při kosmetických problémech. Rybízová kúra posílí vaše oslabené vlasy, utlumí akné a zlepší kvalitu vašich nehtů. Maska ze směsi černého rybízu a bílého jogurtu hydratuje pokožku. Smícháním rozmixovaného černého rybízu se šlehačkou a jedním žloutkem dodáte pokožce nezbytnou výživu.
Pravidelné prořezávání je základním předpokladem pro to, aby váš rybíz plodil více a více plodů. Na začátku jara odstraňte suché a špatně se vyvíjející větve. V létě, po sklizni, odstraňte nejstarší výhonky.
Zdroje info: https://www.nzip.cz/clanek/1038-rybiz, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22673662/
Náhledové foto: Pixabay