Vynikající tapiokový puding, který připravíte vícero způsoby
Snažíte se najít něco lepšího, co by oživilo vaše hubnutí? Nebo jste slyšeli o speciálním pudinku a chcete se o něm dozvědět více? Ať už je to cokoli, jste na správném místě. Nejznámějším způsobem přípravy tapioku je pudink. A ten se dá připravit na sto způsobů.
Ale pro začátek si o tapioku udělejme malý přehled. Možná vás trochu zmate, že se jedná o tmavé i bílé perly. Zatímco v obchodě máte tendenci hledat spíše bílé, tmavé jste jistě ochutnali jako přísadu do vroucího čaje.
Seznamte se s tapioka, který nemá ani jeden alergen
Tapioka je rostlinný škrob. Pochází z rostliny zvané maniok, která se vyskytuje především v Jižní Americe a Indii. Byla oblíbená už u Mayů, takže není až tak neznámá. Kořen, ze kterého lze tapiok získat, vypadá téměř jako brambora. V Jižní Americe se využívá tapiok jako škrob stejně tak, jakým my využíváme kukuřičný nebo bramborový škrob.
Neuvěřitelnou zprávou je, že tapiok neobsahuje žádný z nejčastějších alergenů. Neobsahuje lepek, není to luštěnina ani obilovina. Je skvělá pro osoby trpící intolerancí, ale zbožňují ji i vegani, vegetariáni a vyznavači paleo stravování.
Jak si uděláte puding z tapioku?
Od této chvíle už tedy znáte tapioku. Další skvělou zprávou je, že v případě, že chcete vytvořit pudink, je to stejně jednoduché jako výroba klasického pudinku. Průběžně ho budete vylepšovat čímkoli, co máte rádi. Perly z tapioku jsou chuťově neutrální, takže se nemusíte stresovat experimentovat s chutěmi.
Jak si jej připravit?
- Tapiokové perly namočte přes noc (nebo alespoň na 3 hodiny) do vody nebo v rostlinném mléce. Dávejte do kokosového mléka, aby byl pudink dokonale kokosový. Do 1,5 hrnku mléka namočte polovinu množství perel.
- Jakmile jsou perly připravené, přidáme ještě trochu kokosového mléka (nebo jiného rostlinného mléka) a přivedeme k varu.
- To trvá jen pár minut, pokračujte v mixování pudinku, dokud nezhoustne.
- Odstavte ho z plamene a dochuťte podle chuti. Do pudinku zahrňte přiměřené množství kokosu a oslaďte erytritolem anebo medem.
- Ještě horký pudink rozdělíme do misek. Po vychladnutí ho uložte do lednice.
Zdroje info: mycookingdiary.com, biomasaw.cz
Náhledové foto: Pixabay