Vynikající závin ze švestek a máku z jogurtového těsta. Takovou dobrotu jsme ještě nikdy nejedli

Štrůdl

Chladné období, které nikdo nemá rád, od této chvíle buší na dveře. Čaj, káva, ale hlavně voňavé sladkosti a další dobroty, které zahřejí a provoní celý byt a vykouzlí nám úsměv na tváři, jsou od tohoto ročního období k nerozeznání.

Nejčastěji je připravujeme dobroty z ovoce, které jsme si vypěstovali na zahradě. A jak jsme uvedli v nadpisu, v současné době se věnujeme využití rozkošných švestek s mákem, které nejsou pouze chutné dohromady, ale také vyvolávají dobrou náladu, což je něco, co všichni v době podzimu a zimy vyžadujeme. Vytvořte si štrúdl s jogurtovým těstem, je rychlý, křupavý a lahodný.

Jogurtový závin

Závin obvykle připravujeme z listového těsta zakoupeného v obchodě. Může to být tradice nebo zlozvyk. Pokud jste zvyklí na křehoučké listové pečivo, zkuste ho nahradit jogurtovým pečivem, nebudete litovat a možná ho oceníte ještě víc. Ohromí vás nejen svou konzistencí, ale navíc i křehkou chutí, jednoduchým postupem a zanedbatelným množstvím přísad. Nasbírejte si pár švestek nebo je kupte v nejbližším obchodě a připravte si tuto rychlou pochoutku. A je to tady. Budete potřebovat pouze tři základní přísady do těsta na štrůdl.

Jogurtové těsto

Potraviny vystačí na dvě nohy štrúdlu. Nachytejte si 150 gramů jogurtu — bílého, 70 gramů měkkého másla — můžete použít i Heru, ale máslo je lepší pro svou lahodnou chuť. Následuje 300 gramů hladké mouky a špetka soli, to je vše. V současné době spojte přísady do hladkého těsta, které se nelepí a nemá žádné hrbolky. Odložíme ho na chvíli stranou a podejte si švestky s mákem. Množství máku záleží na vás. Někteří jedinci mají rádi málo, jiní více. Nepochybně si ale připravte několik lžic na každou nožičku. Švestky omyjte a rozkrojte na polovinu. Do každé nohy byste měli dát nejméně deset až patnáct švestek. Každou nohu oslaďte půlkou sklenice cukru. Můžete použít i některý z medů.

Posypaný štrůdl

Nejprve si připravte mísu, vložte do ní švestky a posypeme je cukrem a skořicí. Pracujte rychle, aby švestky nepustily šťávu. Vyválejte těsto, posypeme ho mákem a položte k němu švestky. Směs jakoby překryjeme — nelze ji omotat — a okraje nehnutě přitiskneme. Takto postupujeme i s druhou nohou. Předehřejte pečicí troubu na 180 °C a pečte pokrm přibližně 30 minut.

Zdroje info: ireceptar.cz, receptyonline.cz

Náhledové foto: Pixabay