Vytvořte ze skyru výborné pomazánky
Pokud máte již dost běžných receptů na pomazánky a chcete váš jídelníček nějak obohatit, zkuste si připravit výborné pomazánky ze skyru. Jde zakysaný mléčný výrobek, který se podobá řeckému jogurtu. Obsahuje velké množství bílkovin, zato tuky byste tam hledali, jako pověstnou jehlu v seně. Pochází z Norska a dnes je součástí tamní a islandské kuchyně. Porč si tedy nezpestřit pomazánku právě touto surovinou?
Avokádová pomazánka se skyrem
Jak již nadpis napověděl, bude se jednat o chutnou pomazánku s avokádem. Co budeme na tuto pochutinu potřebovat? Použijte 280g bílého skyru, dvě avokáda, dva stroužky česneku a šťávu z citronu. Dochutit pak můžete solí a pepřem. Pomazánku pak vyrobíte jednoduše. Vydlabete avokáda a vložíte do mixéru společně se skyrem. Před rozmixováním dohladka přidáme také šťávu z citronu a česnek. PO rozmixování již jen ochutíme zmíněnými dochucovadly. Podávat se může taková pomazánka třeba na tmavých krajících a jako ozdoby mohou složit různá semínka nebo bylinky.
Použijte sušená rajčata a rukolu
Pokud chcete připravit bagety či jiné pečivo a ladit je do středomořského typu, použijte následující recept na pomazánku se sušenými rajčaty a rukolou. Jde o rychlý a skvělý recept. Potřebujete 2 menší šalotky, 4 sušená rajčata, 2 lžičky kapary. K tomu obvyklou dávku 280g skyru a 2 hrstky rukoly. Nejdříve posekejte kapary, rajčata a šalotku na kousky a vložte do misky. K tomu pak přidáme skyr a nahrubo nasekané bylinky. Promíchejte a máte skvělou pomazánku. Dochutil lze opět solí a mletým pepřem.
Mrkev a skyr
No a poslední rada se bude týkat pomazánky ze skyru, kterou bude ozvláštňovat mrkev. Potřebujeme 4 mrkve, 100g uzeného eidamu, skyr a kečup. Nastrouhejte uzený sýr a mrkev. Poté je smíchejte s 280g skyru a přidejte kečup. Výsledná směs se dobře hodí, jak na pečivo, tak například na jednohubky.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.