Výživa budoucnosti: těmto pravidlům se budeme muset přizpůsobit všichni
Jak se budou stravovat lidé v budoucnosti? Možná, že abychom se stravovali zdravě, už nebude zapotřebí každodenního vaření a vymýšlení jídelníčku. Možná, že postačí vybalit si upravené potraviny v sofistikované podobě. Existují určitá doporučení ohledně zdravého stravování a způsoby, jakými by se mohlo v budoucnosti. Není to nic moc převratného, určité změny by ale nastat měli. Následujících šest pravidel sestavili odborníci na výživu – a my se jim budeme muset přizpůsobit, ať chceme nebo ne.
Zelenina
Člověk má potřebu neustále něco „žvýkat“. A tak se zřejmě neprosadí jídlo ve formě gelů či koktejlů, které by mělo obsahovat vše, co potřebujeme. Když už tedy musíme něco žvýkat, proč ne zeleninu? Je zdravá, obsahuje spoustu vitamínů a minerálů a navíc ji nemusíme tepelně upravovat (ve většině případů). Její obrovskou výhodou je také to, že ji můžete jíst v neomezeném množství.
Foto: Pixabay
Zaměření na zdravou výživu
Výživový odborníci se i nadále budou zabývat tím, co je v naší stravě obsaženo. To je dobrá zpráva, protože jinak bychom nevědomky mohli konzumovat různé „jedy“ (látky, které škodí lidskému organismu). Návrat k základním potravinám, fermentovaným a mléčným výrobkům je něco naprosto nezbytného.
Stravování PEGAN
Mnohým z nás by se mohlo zdát, že jde pouze o překlep. Ve skutečnosti se ale jedná o spojení veganské stravy (vegan) a paleo stravy. Z obou druhů stravování se vezme to nejlepší. Základem tedy budou co nejméně zpracované potraviny, žádný cukr či mouka, ale maso a ryby zůstanou v nabídce i nadále.
Pijte méně
Zatímco dnešní odborníci apelují na dodržování pitného režimu, ke kterému se mnozí z nás ani nepřiblíží, v budoucnu budou apelovat na pití menšího množství tekutin? Ve skutečnosti je touto formulací myšleno to, že základem našeho pitného režimu by měla být voda – a to v nezměněném množství. Naopak bychom měli omezit pití alkoholických nápojů či ovocných džusů.
Snaha o minimum odpadů
Některé domácnosti se už v dnešní době snaží o produkci co nejmenšího množství odpadů. K nákupu používají plátěné pytlíky a lahve se šampony si doplňují stále dokola. Do práce si nosí vlastní láhev s vodou a nepoužívají kávu v kelímku. Nekupují si prostě věci, ze kterých by museli něco vyhodit. V současné době už se klade důraz na odstraňování plastů a používání místních a sezónních přísad.
Zodpovědnost
Zodpovědnost ohledně jídla se týká toho, že budete součástí všech kroků, které vedou od nákupu až po samotnou přípravu jídla a jeho konzumaci. Upřednostňovat bychom měli začít spíše kvalitní, i když dražší potraviny, ale v menším množství (které bohatě stačí).
Zdroj: https://www.exquis.ro/nutritionistul-mihaela-bilic-recomanda-dieta-viitorului-sau-cele-mai-noi-recomandari-in-privinta-nutritiei/
Foto: Pixabay