Výživný a plný vápníku? Dívali jsme se po faktech o tavených sýrech
Tavený sýr je ideálním rychlým jídlem a pochutinou pro četné strávníky. Potřete rohlík nebo housku sýrem, přidejte kousek šunky a máte hotovo. V případě, že bychom tvrzení na obalech těchto mléčných výrobků brali vážně, mohli bychom si myslet, že se jedná o výživu pro dobré zdraví.
Problém zvaný fosfáty
Rodiče, kteří se obávají o blaho a zdraví svých potomků, se obvykle snaží odradit své děti od konzumace kolových nápojů, ale dát jim rohlík s taveným sýrem by se mohlo zdát záslužné. Tyto dvě potraviny mají něco společného, co představuje riziko pro zdraví — fosfáty.
Fosfáty se používají při výrobě tavených sýrů jako tzv. změkčující soli. V sýrech tyto látky pomáhají zlepšit rozpouštěcí vlastnosti, ale zároveň jejich množství může způsobit, že mimořádně rychle sníte více fosforu, než je doporučená denní dávka (700 mg).
Tavený sýr bere lidské tělo útokem
Nadměrné využívání fosfátů zcela rozhodí poměr fosforu a vápníku v našem těle. V případě, že se poměr otočí ve prospěch fosforu, vápník se hůře udržuje a tělo si ho začíná brát ze svých zásob, tedy z kostí a zubů. Nerovnováha mezi fosforem a vápníkem je mimořádně nebezpečná pro děti, ale také pro starší lidi, kteří trpí osteoporózou. Vysoký příjem fosforu jejich problémy zhoršuje.
Několik potravin se tváří, že jsou bez obsažených látek — obávaná éčka nemusí být v názvu skutečně zaznamenána, ale i tak mohou obsahovat obrovské množství fosfátů. Pokud se tedy opatrovníci nebo senioři snaží udržet strategický odstup od nadměrného množství fosforu, výsledek je nakonec stejný jako u jiných tavených sýrů.
Má smysl je kupovat?
Fosfáty však nejsou jakousi nevýhodou tavených sýrů — kromě fosfátů pravidelně obsahují nadměrné množství soli nebo živočišný tuk. Proto bychom na tyto sýry rozhodně neměli spoléhat, když se snažíme shodit přebytečná kila. Příliš mnoho sodíku kvůli obsahu soli zamezuje hubnutí i v případě, že si vyberete nízkotučnou formu taveného sýra.
Výrobky, které se mohou honosit názvem tavený sýr, musí obsahovat mléko živočišného původu, proto nevěřte tomu, že neobsahuje vápník. Tavený sýr si dejte jako občasné mlsání, ale mějte na paměti, že do vašeho organismu moc vápníku nedostanete. Termizované sýry — Lučina, Gervais — jsou výhodnější alternativou. Při jejichž výrobě se nepoužívají přidané látky a sýr prochází tepelnou úpravou. Další alternativou je konzumace obyčejného sýra, který se sice nedá namazat na chleba, ale nehrozí, že by obsahoval velké množství fosforu.
Zdroje info: ireceptar.cz, idnes.cz
Náhledové foto: Pixabay