Žaludy jako superpotravina budoucnosti
Znáte nějaké superpotraviny? Bezesporu byste ihned vychrlili názvy, jako jsou třeba chlorela, zelený ječmen nebo tygří ořechy. Za takovéto potraviny dokážou lidé utratit neskutečné peníze. Zdraví prospěšné produkty ale nemusejí být vůbec drahé a spousty z nich máme přímo okolo sebe. Jít může klidně třeba o jedlé kaštany, arašídy nebo obyčejné žaludy.
Příbuzní kaštanů a arašídů
Z pohledu složení je možné žaludy přirovnat klidně i ke kaštanům nebo arašídům. Nelze u nich počítat s tím, že by se daly konzumovat syrové. Počítat je zapotřebí především s jejich vařením nebo louhováním ve vodě. Jednak mají velmi tuhou skořápku a jednak obsahují spousty taninu, jenž způsobuje jejich trpkou chuť. Výluh z kaštanů je mimo jiné vynikající i jako dezinfekce a při potížích střevního charakteru.
Žaludy: Zdroj obrázku Pixabay.com
V dobách nouze se používaly běžně
Jasně, když zrovna probíhaly války, případně přišla neúroda, žaludy přišly lidem vhod. Mlela se z nich mouka, pekl chleba, drtily se a pražily. Následně se z nich připravoval nápoj podobný kávě. Postupem času se vytvořil mýtus o toxicitě žaludů a o tom, že jde jen o krmnou plodinu.
Z hlediska výživy spousta pozitiv
O žaludech lze tvrdit, že jsou nutričně velmi bohaté. Konkrétně takový žalud obsahuje:
- 40 % škrobu,
- 24 % tuků,
- 6 % bílkovin,
- měď,
- hořčík
- a další látky.
Největší zkušenosti s využitím samotných žaludů mají bezesporu Číňani.
Žaludy: Zdroj obrázku Pixabay.com
Zajímavosti o žaludech
Žaludy jsou plody dubu, nicméně jejich druhů je hodně, a proto se i žaludy liší tvarem či barvou. V současnosti je ověřuje moderní farmakologie, mají zřejmě i léčivé účinky. Výhradně žaludy se krmí prase iberijské. Jak šunka, tak i špek z tohoto zvířete jsou považovány za delikatesy.
Žalud: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.