Zásady hubnutí s pomocí negativních kalorií
Tento způsob stravování spočívá ve vytvoření kalorického deficitu zahrnutím produktů s negativní energetickou bilancí do jídelníčku. O negativních kaloriích mluvíme tehdy, když je kalorická hodnota produktu nižší než energie potřebná k jeho spalování. Tyto produkty přirozeně stimulují metabolismus a urychlují spalování tuků. Jedná se tedy v podstatě o redukční dietu založenou na nízkokalorické stravě, čerstvé zelenině a ovoci a bylinkách.
Negativní kalorie: základní princip
Měli byste jíst potraviny, jejichž trávení spaluje více kalorií, než jsme přijali jejich konzumací. To znamená, že když sníte okurku, která obsahuje 14 kcal a na její trávení vynaložíte asi 16 kcal, získáte energetický deficit 2 kcal, který musí tělo doplnit spalováním tukové tkáně. Mezi potraviny s negativními kaloriemi patří mimo okurku celer, který získává prvenství v této kategorii. 100 g celeru obsahuje totiž 16 kcal, ale na jeho trávení je nutné použít až 95 kcal. To znamená, že záporná kalorická hodnota je v tomto případě 79.
Ovoce: Zdroj obrázku Pixabay.com
Jak zjistit množství kalorií v produktech?
Kalorické tabulky jsou součástí každého produktu určeného ke konzumaci. U čerstvého ovoce a zeleniny si můžete množství vyhledat na běžně dostupných internetových stránkách. Je třeba si uvědomit, že strava s negativními kaloriemi je nízkokalorická strava, její energetický limit je od 1000 do 1200 kcal. Proto by její trvání nemělo přesáhnout 2 týdny. Začněte pokud možno na jaře nebo v létě, kdy jsou dostupné ovoce a zelenina ve spoustě variant.
Jak vypočítat kalorickou rovnováhu?
Kalorická rovnováha, známá také jako energetická bilance, není nic jiného než denní kalorická potřeba. Pozitivní přispívá k přibývání na váze, zatímco díky negativní energetická bilanci hubneme. Nejjednodušší způsob, jak ji vypočítat, je vynásobit tělesnou hmotnost 24 a poté koeficientem fyzické aktivity, což je:
- 1,4 pro lidi, kteří necvičí nebo cvičí jen příležitostně,
- 1,5 pro fyzicky aktivní lidi, kteří sportují minimálně třikrát týdně,
- 1,7 pro sportovce.
To znamená, že kalorická rovnováha pro osobu vážící 65 kg s průměrnou fyzickou aktivitou je 2340 kcal. Aby bylo možné zhubnout, mělo by být množství dodaných kalorií menší než vypočítaná hodnota.
Negativní kalorie v potravinách
Negativní kalorická strava by měla zahrnovat zeleninu a ovoce s nízkým energetickým obsahem, ale s vysokým obsahem vlákniny, vody a enzymů, které napomáhají trávení a spalování tuků. Potraviny bohaté na vlákninu naplní žaludek na dlouhou dobu a zanechají ve vás pocit sytosti. Kromě toho zvyšují metabolismus, usnadňují trávení a očistu těla a působí proti mnoha onemocněním zažívacího traktu. Proto strava s vysokým obsahem vlákniny podporuje příjem menšího množství kalorií, takže existuje větší šance na získání kalorického deficitu.
Zdroje informací: prozeny.cz/clanek/dietni-zazraky-jake-potraviny-maji-negativni-kalorie-40868 vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Energeticka-rovnovaha-v-ohrozeni.-Jak-si-spocitat-prijem-a-vydej__s10012x10987.html
Dieta: Zdroj náhledového obrázku Pixabay.com