Zavařená červená řepa: Vitamíny přímo ze zahrady
Červená řepa se řadí mezi velmi oblíbenou zeleninu, která si nachází využití při mnoha redukčních programech. Vynikající je i pro svou skvělou chuť a pro obsah celé řady lidskému organismu prospěšných látek. V syrovém stavu lze využít na různé saláty a přílohy, nicméně nejčastěji se konzumuje v zavařeném stavu. Pokud už nehodláte nakupovat červenou řepu ze supermarketů, kde je většinou vylepšena o různá éčka a další chemické látky, zavařte si ji doma sami. Náš recept vám k tomu pomůže.
Co budete potřebovat:
– 1 l vody
– 200 ml klasického octa
– cca 40 gramů cukru
– 10 gramů soli
– 1 lžíce sušeného fenyklu
– 4 malé tabletky umělého sladidla
Zavařování a nálev
Nejprve je zapotřebí červenou řepu uvařit přímo ve slupce a následně ji nechat dokonale vychladnout. Dejte si pozor na to, aby se vám nerozvařila. Pak nastává čas k jejímu oloupání, což není nijak složité a za chvíli budete mít hotovo. Pak řepu nastrouháme, nakrájíme na kostičky, nebo vyrobíme kolečka. Nálev si můžeme připravit v době, kdy řepa pomalu chladne. Pokud nebudete chtít mít přímo v řepě koření, klidně můžete nechat nálev scedit. Při konzumaci tak na vytažení nebudete muset myslet.
A do skleniček
Řepu v požadovaném tvaru dáme do skleniček a postupně všechny zalijeme nálevem. Ten, jak již bylo řečeno, může být i s kořením, nebo bez něj. Naplněné zavařovací sklenice uzavřeme za pomocí víčka a následně obsah sterilizujeme při teplotě zhruba 85 stupňů Celsia po dobu 20 minut. Ihned po ukončení je nutné řepu vyndat ze samotného hrnce a nechat ji postupně vychladnout. Když budete mít větší množství červené řepy, určitě nezapomeňte vyrobit ani kvalitní šťávu. Ta by ovšem měla vzniknout z čerstvé zeleniny. V opačném případě by došlo ke ztrátě tolik potřebných vitamínů a minerálních látek, což by bylo zbytečné.
Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com
Zajímá mě vše okolo zdraví. O své zkušenosti z této oblasti se rád podělím.