Zázvor nikdy neloupejte! Ve slupce se skrývá poklad
Zázvor používáme jako koření, ale také v případě, že potřebujete podpořit imunitu. Je typický svou kořenitou chutí, která nemusí vyhovovat každému. Můžete jej zakoupit jako sušený mletý prášek nebo také čerstvý. Právě čerstvý zázvor nabízí největší účinky. Na různých portálech o zdraví se vedou rozsáhlé debaty o tom, zda tento zázračný kořen loupat či neloupat. Pokusili jsme se najít odpověď.
Zázvor slibuje příznivé účinky
Zde je krátký výčet zdravotních účinků, které zázvor má:
- Antioxidační a protizánětlivé účinky,
- podpora imunity,
- žaludeční potíže,
- odstranění bolesti v krku,
Zázvor i se slupkou
Spousta receptů, které vyžadují zázvor, často volá po jeho oloupání. Je to ale chyba, protože zázvorová slupka je jedlá. Navíc obsahuje dvakrát více prospěšných polyfenolů než dužina. Navíc obsahuje i takové prospěšné živiny, které v samotné dužině nejsou obsaženy! Jedna vědecká studie dokonce prokázala, že slupky ze zázvoru mohou působit jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva.
Foto: Pexels
Konzumace slupky
Samotná slupka ze zázvoru vám nejspíš chutnat nebude. Proto se doporučuje nechat ji na kořenu, ať už ho zpracováváte jakkoli. Nebo ji můžete vylouhovat či rozmixovat jako pyré. To jsou schůdnější způsoby jak ji použít. Rozmixovanou slupku s trochou vody můžete použít do smoothie nebo zázvorového čaje. Díky tomu, že budete konzumovat kořen celý, omezíte také plýtvání jídlem. Navíc rozdíl pravděpodobně ani nepoznáte a přijmete až dvojnásobné množství prospěšných živin.
Zázvor loupejte lžičkou
Pokud se přece jen rozhodnete zázvor loupat, udělejte to hranou lžičky namísto nože. Díky tomu seškrábnete jen horní část slupky a zachováte větší množství prospěšných látek v zázvoru. Pomáhá taktéž namočit zázvor přes noc do vody, kterou můžete použít potom ještě i k vaření. Někteří tuto vodu rozmixují i s těmi kousky zázvoru, které nestihnou spotřebovat a uchovávají v kostkách na led v mrazáku. Tyto kostky používají k vaření jakéhokoli pokrmu, který vyžaduje vodu.
Důvody, proč neloupat zázvor
Nyní jen ve zkratce shrneme, proč není nutné loupat zázvor:
- zbytečná práce navíc,
- omezení plýtvání jídlem,
- větší množství živin obsahuje zázvor i se slupkou,
- vnější slupka zázvoru je tenká, ke konzumaci nevadí.
Nezapomeňte zázvor umýt
Pokud se rozhodnete použít zázvor i se slupkou, neměli byste zapomenout jej umýt. Ze zázvoru odeberte jen to množství, které budete do daného receptu potřebovat. Tento kousek ponořte do teplé vody a drhněte rukama po celém povrchu. Vnější stranu můžete omýt ještě kartáčkem, ať máte jistotu, že jste zázvor důkladně omyli. Po vysušení je zázvor připraven k použití.
Zdroje info:
https://www.wellandgood.com/how-to-set-your-table-cotton/
https://www.purewow.com/food/do-you-have-to-peel-ginger
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25753103/
Foto: Pexels