Zdravá, chutná a přehlížená: Proč nevyhledáváme zvěřinu

Zvěřina bývá symbolem luxusu, zdraví a tradiční kuchyně, a přesto si v českých domácnostech nachází cestu na naše talíře jen málokdy. V době, kdy se klade důraz na dovoz lokálních surovin a udržitelnosti, je paradoxem, že jeden z nejdostupnějších zdrojů masa v naší zemi. Proč Češi zvěřinu nevnímají jako běžnou potravu, ačkoli nám přináší spoustu výhod.

Zdravotní benefity zvěřiny

Zvěřina představuje ideální volbu jídla pro ty, kdo hledají zdravé a lehké maso. Obsahuje méně tuku než běžně dostupná masa, jako je vepřové nebo hovězí, a zároveň je bohatá na bílkoviny, vitamíny skupiny B a minerály, například železo nebo zinek. Díky volnému pohybu neobsahuje antibiotika nebo růstové hormony.

Regulace počtu zvěře

Zvěř se pohybuje volně a kdekoliv, způsobuje několik desítek havárií. Při jejich lovu dochází k menší regulaci populací divokých zvířat, což by mohlo při regulovaném lovu pomoci s udržením rovnováhy ekosystémů. Ovšem, jak dlouho by vydržel regulovaný, to je neznámá otázka.

Dostupnost a příprava

Zvěřina momentálně není nedostatkovým zbožím, ale i tak jej v běžných supermarketech nenabízí. Navíc samotná příprava je složitější než u masa, na které jsme zvyklí, proto jej lidé tolik neshánějí. Mnohé odrazuje představa toho, že musí maso dlouho marinovat, déle jej vařit a celkově s ním jinak zacházet. Přeci jen, dnes jsou lidé zpohodlnění a myšlenka na práci je odrazuje.

Foto: Pixabay

Kulturní návyky a stereotypy

Když se podíváme na to, kdy byla zvěřina podávána, tak to bylo vždy na slavnostní tabuli. Nejspíš proto ji lidé stále vnímají jako pokrm pro speciální příležitosti. Místo toho, aby se stala běžnou součástí českého jídelníčku, je podávána jen na honebních hostinách, svatbách a různých oslavách pro myslivce a gurmány.

Zvěřina by si celkově zasloužila více pozornosti nejen kvůli svým výhodám, ale především i jako symbol šetrného přístupu k přírodě. Možná by měli Češi vnímat zvěřinu jako klasické maso než jako výjimečný pokrm pro slavnosti.

Zdroje info: myslivost.cz, bezhladoveni.cz

Náhledové foto: Pixabay