Zdravotní účinky pití kávovinové směsi ocení diabetici i lidé s vyšší hladinou cholesterolu
Tradiční česká kávovinová směs Melta se vyrábí už od 40. let minulého století. Její původní využití byla náhrada černé kávy. Dodnes si drží oblibu mezi zákazníky. Sáhne často po ní i ten, kdo si chce dopřát zdravý cereální nápoj bez kofeinu. Jaké výhody Melta nabízí a proč byste ji měli pít?
Kde se vzala kávovinová směs
Za vznik kávovinové směsi s cikorkou a obilím pravděpodobně vděčíme Napoleonovi Bonaparte, který na počátku 19. století zakázal obchod s Velkou Británií. Tato kontinentální blokáda odstřihla obyvatele Evropy od černé kávy. Tudíž se hledala pitelná alternativa. Někdo přišel s praženým obilím, konkrétně žitem a ječmenem. Nápad to nebyl špatný, ale výslednému produktu chyběla ta lahodná hořkost černé kávy. A někoho napadlo použít pražený kořen čekanky obecné.
Výsledek stál za to a světlo světa spatřila kávová náhražka neboli kávovina, která si získala hned hodně příznivců. A je tomu prakticky dodnes. V roce 1896 vznikla v Pardubicích továrna na kávoviny, jež funguje do současnosti. Jejím nejznámějším produktem je Melta, kávovinová směs.
Co všechno Melta obsahuje
Kromě praženého kořene čekanky (tzv. cikorka) a drcených obilek žita a ječmene je v Meltě přítomna i cukrová řepa. Poměr jednotlivých ingrediencí si firma Kávoviny ponechává jako své výrobní tajemství. Zákazník koupí Melty získá zdravý, cereální nápoj lahodné chuti, který přináší také zdravotní benefity. Jedinou nevýhodou je, že Meltu nemohou pít lidé s celiakií, protože kvůli obilovinám obsahuje i lepek. Naproti tomu je prosta kofeinu, takže si ji mohou dopřát i děti, těhotné a kojící ženy.
Ječmen. Fotografie: Pixabay
Zdravotní účinky kávovinové směsi Melta
Kořen čekanky obsahuje vlákninu inulin, který pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje vstřebávání minerálů. Zároveň má probiotické účinky, příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a chrání střeva před zánětem. Pití Melty je vhodné i tehdy, když se snažíte zhubnout, má totiž mírně sytící účinek. Terpenické a glykosidické hořčiny v čekankovém kořeni podporují vylučování žluče.
Kromě kořene čekanky obsahuje Melta také ječmen, který je bohatý na vitamíny skupiny B a E, vápník, hořčík, fosfor a železo. Díky vysokému obsahu vlákniny a beta-glukanů pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, takže přispívá k prevenci aterosklerózy.
Zdroj: https://www.kavoviny.cz/nase-vyrobky/?p=1&c=Cerealni-napoje&l=bezkofeinu; https://www.zdraviasport.cz/2016/zdrava-vyziva/melta-a-jeji-prinos-pro-zdravi.html
Květ čekanky. Náhledová fotografie: Pixabay
Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.