Zelená káva: Urychluje metabolismus a chutná opravdu dobře
Pravdou je, že už období, kdy jedinci nejvíce stoupali na váhy a zjistili, že přibrali další kila, se už prolínají. Už nejde jen o určité sezóny, kdy začínal trend s hubnutím. S tím, že kila přibývají, se holt musíme smířit, protože dnešní doba si to žádá – samý stres, únava a dovážené nekvalitní jídlo, to vše přispívá k tomu, jak vypadáme.
Ve všem je zbytečně velké množství sacharidů
Oficiální rady pro zdravé stravování říkají, že základem zdravé lidské stravy jsou obiloviny (tj. sacharidy). Naši předchůdci tak v období sacharidů (tj. v létě) přibírali kila navíc. V zimě jedli bílkoviny a pochopitelně všechny nabrané, kila zase shodili. Pokud se pokusíte o srovnatelný přístup, zjistíte, že zdrojem nadváhy nejsou vyloženě jen tuky, ale především sacharidy. Samozřejmě jde také o množství, ale protože naše možnosti jsou v tomto ohledu neomezené, většina z nás přijímá sacharidy v nadbytku. Nadbytek sacharidů se v tu chvíli mění v tukové polštáře, které způsobují další problémy se zdravím.
Neúspěšná / úspěšná opatření
Mnoho lidí se pokouší s různým úspěchem či neúspěchem o různé diety. V každém případě známý jo-jo efekt není jen strašákem, ale nevyhnutelným následkem. Nastavení správné hladiny vydaných sacharidů je riskantní. Zejména v létě, kdy snadno sklouzneme k pojídání nepředstavitelně koncentrovaných pokrmů, jako je zmrzlina, opečené párky apod., je v podstatě nemyslitelné zastavit přibírání na váze.
V každém případě je třeba připustit, že existují látky, které to mohou alespoň trochu tlumit. Obvykle se nejedná o samospasitele, a do jisté míry je třeba dodržovat dietní omezení. Ať tak či onak, je pravda, že některé chemické látky (jako například chlorogenová kyselina) mají v našem těle mimořádně zajímavé účinky. Konkrétně chlorogenová kyselina se vyskytuje například v třešních a švestkách. V každém případě se zelená káva vyznačuje mimořádně vysokým obsahem této látky.
Účinky zelené kávy
Nepražená kávová zrna obsahují fenolické sloučeniny, mezi něž se počítá chlorogenová kyselina. Ta mimo jiné přispívá k rozkladu škrobů na cukry a podporuje naše spalování. Působí také jako antioxidant, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a podporuje činnost jater, ledvin a žaludku.
Zelená káva na hubnutí?
Zelená káva je probírána pro své pozitivní dopady na hubnutí. Ale je tomu skutečně tak? Ano, je to tak. Zelená káva skutečně může nabídnout pomoc při hubnutí.
- Chlorogenová kyselina: Již zmíněná chlorogenová kyselina má vliv na hubnutí, protože stimuluje trávicí systém stejným způsobem jako kofein. Zelená káva obsahuje kofeinu téměř stejné množství jako káva pražená. Ostatní stimulanty v zrnkové kávě nepatrně snižují chuť k jídlu.
V případě, že si zelenou kávu zařadíte do zdravého jídelníčku, budete bezpochyby po jejím pití pociťovat pozitivní účinky. Samotné pití však samozřejmě nestačí. Měli byste vydávat energii i při sestavování jídelníčku a pohybovat se.
Zdroje info: cafemontana.cz, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7983441/
Náhledové foto: Pixabay