Zelené nebo černé olivy? Liší se stádiem zralosti, ale i živinami

Olivy

Zatímco na čerstvé olivy u nás narazíte jen zřídkakdy, naložené si je můžete koupit v každém menším obchodě. Olivy mohou být přínosné pro lidské zdraví. Asi víte, že jsou černé a zelené. Ale v čem spočívá ten rozdíl? Je to jednoduché: pokud necháte zelenou olivu dozrát na stromě, změní svou barvu na černou. Takže se jedná o tutéž plodinu, jen jiný stupeň zralosti. Projeví se to nejenom na barvě, ale také na chuti. Někteří lidé mají rádi pouze zelené nebo pouze černé olivy, zatímco jiní si s chutí dají oboje.

Olivy podle doby sklizně

To ale neznamená, že zelené olivy jsou nezralé! Zelené olivy sklízíme v okamžiku, kdy jsou již plně vyvinuté, ale ještě předtím, než se začnou zbarvovat do černa. Díky tomu můžete zaznamenat, že zelené olivy jsou obvykle tvrdší a mají trošku hořčí chuť. A proč jsou plněné obvykle jen zelené olivy? Ty si totiž můžete dopřát jen tak, zatímco černé olivy jsou vhodnější pro použití do salátů. Samozřejmě si je ale můžete dopřát tak, jak vám chutnají nejvíce.

Olivy
Foto: Unsplash

Nejzdravější olivy

Chuť oliv výrazně ovlivní tak jejich zpracování, takže nezapomínejte, že byste měli být vybíraví. Odpověď na otázku, jestli jsou zdravější černé nebo zelené olivy, není vůbec jednoduchá. Zatímco u tmavých druhů ovoce (například zelené vs. fialové hrozny, žluté nebo fialové blumy) se za zdravé považují tmavější barvy kvůli vyššímu obsahu antioxidantů, u oliv to neplatí. Jejich nutriní hodnoty jsou velmi podobné. V čem se tedy liší?

Nutriční hodnoty oliv

Výše už jsme naznačili, že zpracování oliv se může výrazně podepsat na jejich chuti a nejinak je tomu také v případě nutričních hodnot. Jsou naložené v oleji nebo v nálevu? Jsou plněné nebo s peckou? I to má samozřejmě vliv na jejich nutriční profil. Takže pokud je srovnáváme, máme na mysli neplněné olivy v klasickém slaném nálevu. Jedna z hodnot, které se výrazně liší, je sodík. Právě zelené olivy mají až dvojnásobné množství sodíku než ty černé. Protože sodíku už máme ve stravě tak dost, měli bychom se mu raději vyhýbat.

Další nutriční rozdíly oliv

Zatímco zelené olivy obsahují o třetinu více tuků, ty černé zase vedou na sacharidy. A to množstvím téměř o polovinu vyšším. Za zmínku ale rozhodně stojí také to, že v zelených olivách najdete dvojnásobně vyšší množství vlákniny, které se nám ve stravě obvykle nedostává v potřebném množství. A teď si vyberte: sodík nebo vláknina?

Zdroje info:

https://dietetycy.org.pl/czarne-oliwki-zielone-oliwki/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7737178/

Foto: Unsplash