Žitný kvásek: tajemství, které zajistí nadýchané a chutné pečivo
Žitný kvásek je tak trochu domácím mazlíčkem, který se rád množí. Uchováváte jej v lednici, sem tam mu něco šoupnete a on poroste. Můžete z něj odebírat a připravovat kynuté těsto na spoustu různých účelů, ať už chléb, rohlíky, pizza, lívance nebo třeba sladké pečivo. Občas jej můžete vytáhnout na pokojovou teplotu, abyste podpořili jeho růst. Založit si jej můžete sami, nebo si vyhledejte kváskovou mapu – ten kdo již kvásek má, vám ho může kousek podarovat.
Žitný kvásek vydrží několik dní bez krmení
Nemusíte na něj myslet každý den, jednou za pár dnů jej stačí „dokrmit“. Produkty z žitného kvásku jsou lépe stravitelné a chutnější. Jedná se o přírodní fermentační prostředek, který si můžete připravit tak, že smícháte trochu žitné mouky a vody. Poté jej musíte pravidelně dokrmovat stejnými ingrediencemi. Chcete-li jej spotřebovat co nejdříve, nechte ho při pokojové teplotě ideálně každých 12 až 24 hodin. Pro delší skladování jej dejte do lednice. V takovém případě jej stačí dokrmit jen jednou za týden. Zkušení „kváskaři“ jej dokážou i nasušit.
Žitný kvásek – domácí výroba
Budete potřebovat jen dvě ingredience a několik dnů. Kvásek totiž potřebuje svůj čas. Zde je návod na jeho přípravu krok za krokem:
- První den: odměřte si 100 g žitné mouky a 100 g vody (ideálně převařené). Sklenice, ve které budete kvásek připravovat, musí být čistá a suchá (ideálně ji předem sterilizujte). V ní směs pořádně promíchejte, aby byla zcela bez hrudek. Lžíci, kterou jste míchali, nechte ve sklenici, a celé to zakryjte potravinářskou fólií, do které udělejte dírky (můžete použít i utěrku). Nechte při pokojové teplotě, na sklenici si můžete udělat rysku, abyste viděli, jak roste.
- Druhý den: dosypte 100 g mouky a přidejte 100 g vody a pořádně promíchejte. Opět nechte přikryté na kuchyňské lince. Můžete si napsat rysku.
- Třetí den: můžete vidět, jak kvásek pracuje – bublinky jsou dobrým znamením! Přesto budete muset přidat opět 100 g žitné mouky a 100 g vody a opět promíchejte.
- Čtvrtý den: přikrmte jej 50 g žitné mouky a 50 g vody.
- Pátý den: můžete začít péct (najděte si recept se žitným kváskem)! Pokud vám trochu kvásku zbude, dokrmte jej opět vodou a moukou a uložte do lednice.
Výrobky z kvásku
Asi nejznámějším výrobkem, na který se žitný kvásek používá, je kváskový chléb. Hodí se ale do všech produktů, kde pracujete s kynutým těstem. Doba kynutí se může prodloužit, protože kvásek nemusí mít takovou sílu jako ten, který připravujete z droždí. Použijte ho na dalamánky, lívance, krekry a spoustu dalšího pečiva. Výrobky z žitného kvásku se mohou pochlubit delší životností.
Zdroje info:
https://janalesana.cz/jak-si-vyrobit-svuj-vlastni-zitny-kvasek/
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/217562220460001-chleb/0/54420-jak-vytvorit-zitny-kvasek-a-jak-o-nej-pecovat/
Foto: MS Designer