Zjistěte, která sůl je nejlepší
Ačkoli se u nás nejčastěji používá sůl kamenná, na světě existuje více druhů soli. Která z nich je pro nás vhodná a která ne? Znáte všechny její účinky a rizika?
Sůl je v našem jídelníčku velkým strašákem a mnozí se často cítí být obviňováni z toho, že do stravy přidávají sůl — a to velmi nesmyslně. Negativní nebo pozitivní vliv vychází z druhu soli, který si vyberete. Navíc lidské tělo bez soli skutečně nemůže fungovat.
Jaký vliv má sůl na lidské tělo?
Sůl se mění na minerál zvaný sodík, který je jedním ze základních minerálů pro správnou funkci ledvin a odbourávání energie, přestože ne přímo. Nedostatek sodíku způsobuje nadýmání, zvracení, třes, problémy s ledvinami nebo tachykardii.
Na druhou stranu se pravidelně stává i opačný problém — nadbytek soli. Přesolené párky, sýry, slané brambůrky, tyčinky, to vše vede k zadržování škodlivých látek a zavodnění. Ne každá sůl však může našemu tělu tolik ublížit.
Halit neboli obyčejná česká sůl
Halit je minerál, který se v přírodě vyskytuje v podobě jednoduché krychle. Zahrnuje však dlouhou cestu, aby se mohl dávat do papírových obalů na pultech. Kamenná sůl je chemicky upravena a zbavena všech výhodných látek, zatímco jód a fluor jsou do ní chemicky doplněny. Obě tyto látky jsou ve velkém množství destruktivní pro zdraví, a proto tato sůl není vhodná pro využití ve výživě.
Himalájská sůl
Je jednou z nejpřínosnějších surovin, ale v pozdější době byla také cílem různých triků — ale v případě, že si ji zakoupíte od legitimního prodejce a na balíčku je napsáno místo původu, nebudete se muset stresovat podvodem. Pravá pochází z největšího solného dolu v Pákistánu na úpatí Himálaje.
Po vytěžení není chemicky upravována a obsahuje přibližně 84 druhů minerálů a dalších přísad. Růžová barva je způsobena vyšším obsahem železa, které je navíc pro lidské tělo základní. Snažte se ji při vaření využívat v co největší míře. Hlavně by ji měli používat osoby trpící špatnou funkcí štítné žlázy, protože neobsahuje škodlivý jód!
Mořská sůl
Získává se odpařováním mořské vody, což je jeden ze způsobů jejího získávání. Přestože se s ní nijak nemanipuluje, v některých druzích je jód dodán uměle, jako je tomu u kuchyňské soli. Pokud chcete vědět o její kvalitě, prostudujte si údaje o složení na výrobku obalu nebo si ji kupte ve speciálním obchodě s potravinami.
Zdroje info: irecepatr.cz, idnes.cz
Náhledové foto: