Zvýšená citlivost na oxaláty: další omezení ve stravování
Někteří lidé se záměrně vyhýbají některým potravinám v důsledku svého přesvědčení. Například vegani ani nenosí nic živočišného původu. Jiní lidé prostě nemají na vybranou a určitým druhům potravin se musí vyhýbat. Například celiaci nemohou obsahovat jídlo, ve kterém je lepek. Existují také lidé, kteří nedokážou správně trávit laktózu. A také ti, kteří mají zvýšenou citlivost na oxaláty. Strava s nízkým obsahem oxalátů je vhodná také jako prevence vzniku ledvinových kamenů.
Co jsou oxaláty?
Oxaláty jsou přirozenou součástí některých druhů ovoce a zeleniny. Nachází se ale také v luštěninách. Jejich hlavním úkolem je ochránit tyto plodiny před chorobami a hmyzem. Pokud je konzumují lidé, může u nich docházet k blokaci vstřebávání některých živin, jako je například železo a vápník. Oxaláty spojujeme také s onemocněním ledvinových kamenů, kterými trpí přibližně 1 z 10 lidí. Nejčastější složkou ledvinových kamenů je právě oxalát vápenatý. Oxaláty mohou ale způsobit i jiné zdravotní potíže, například chronickou bolest svalů.
Foto: Pixabay
Jak poznat citlivost na oxaláty?
Zdravý člověk vyloučí zkonzumované oxaláty ještě předtím, než způsobí problém. Avšak lidé, kteří jsou na oxalát citliví, ho absorbují více, než potřebují. A pak se potýkají s jejich nadměrným množstvím. Citlivost na oxaláty se projevuje zejména bolestmi břicha, nadýmáním, pálením či mravenčením v ústech a v krku, zácpou nebo naopak průjmem, ledvinovými kameny, svalovou slabostí či nevolností. Tyto příznaky lze zaměnit za jakoukoli jinou intoleranci na potraviny, takže není vždy jednoduché určit oxaláty jako zdroj.
Které potraviny obsahují oxaláty?
Lidé, kteří chtějí oxaláty ze své stavy vyloučit, by měly vědět, které potraviny je obsahují. Nejvyšší množství obsahují tyto potraviny: červená řepa, černý pepř, mrkev, čokoláda, pomeranč, kapusta, mangold, špenát, datle, kiwi, luštěniny, ořechy, brambory, ředkvičky, dýňová a slunečnicová semínka, rebarbora, tofu, vodnice. Pravdou ale je, že oxaláty jsou do určité míry obsaženy ve většině potravin, zejména v těch rostlinných, které považujeme za zdravé. Ideální je zůstat denně pod 50 mg přijatých oxalátů.
Které potraviny mají nízký obsah oxalátů?
Do této skupiny patří banány, jablka, citrony, broskve, zelí, houby, cuketa, brokolice, květák, vejce, maso, ryby, drůbež, sýr, mléko, máslo, káva. Vařená zelenina má nižší obsah oxalátů než syrová. Namáčení a vaření ořechů, semen a luštěnin před jídlem může snížit obsah oxalátů v nich.
Zdroje info:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8575151/
https://www.mindbodygreen.com/articles/low-oxalate-diet
Foto: Pixabay